Ange ditt sökord

Annons:

Atopiskt eksem – alternativa behandlingmetoder

Hej! Jag har läst många svar men inte fått reda på det jag vill. Har haft diagnosen atopiskt eksem sedan jag var liten (har folk i min släkt som har känslig hy). Min syster är drabbad men mitt eksem är kroniskt till skillnad från hennes. Har gått på behandling på hudkliniken i Linköping men detta har bara hjälpt under kortare perioder och eksemet har inte försvunnit helt av den. Förra sommaren fick jag utslag i ansiktet och på armarna efter arbete med rabarber och då fick jag kortisontabl. som hjälpte mig och gjorde mig symptomfri i flera månader. Eksemen sitter på anklar, handleder, knä, armbågar och lite över allt men det värsta och största området är på baken och baksidan av låren. Det blir varmt, kliar fruktansvärt och spricker upp till stora sårytor som blöder och vätskar. Kan aldrig bära ljusa kläder för att det "läcker" igenom kläderna. Går just nu på behandling i form av kaliumpermanganatbad (5st) och ska göra mitt sista besök nu men tycker inte att det har hjälpt så bra. Smörjer enligt schema med Betnovat med chinoform och mjukgörande Miniderm. Har blivit allergisk mot några av det svagaste formerna av kortison. Min fråga är om det finns någon form av laserbehandling som kan lindra eksem eller ta bort dem tillfälligt eller någon alternativ metod? Jag vet att det inte finns någon metod för att bota atopiskt eksem helt men det är jobbigt att ha eksem på sommaren eftersom att man ofta sitter på varma ytor och eksemet kliar mer.
Tacksam för svar.

Hej!
Din fråga är en väldigt målande beskrivning av hur besvärligt atopiskt eksem kan vara, och hur det påverkar ditt liv på flera sätt, jobbig behandling som inte riktigt fungerar, det kliar, förstör kläder, påverkar vilka färger du kan bära... Just nu är du i en försämringsperiod och den behanding du fått verkar syfta till att minska bakteriemängden på huden genom upptorkning och lokal kortison+antibiotikabehandling. Men när denna är genomförd behöver du fortsätta med en behandling som syftar till läkning av eksemet.
I allmänhet funderar jag på ljusbehandling i ditt fall? Säkert har det redan diskuterats men det framgår inte av din fråga varför du inte får behandling med ultraviolett ljus i tillägg till det andra? Kanske kommer din läkare att föreslå det nu när kalibaden är genomförda och den första, vätskande eksemfasen av eksemet, har "lugnat" sig.
Alternativa behandlingar: laser har inte prövats alls såvitt jag kunnat ta reda på, och teoretiskt finns det inte anledning att tro att det skulle kunna hjälpa heller. Det finns ju sedan ett par år, två nya immunhämmande salvor/krämer (Protopic och Elidel) som har bra effekt i vissa fall och som inte har kortisonets biverkningar. De är inte förstahandsmedel men om det inte fungerar med gängse behandling så kan de prövas. I de allra flesta fall så lyckas behandlingen om man kan få hjälp och kunskap om egenbehandling, så att man orkar ha tålamodet att genomföra den konsekvent och länge (många veckor!)
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 27 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: