Ange ditt sökord

Annons:

Atopiskt eksem

Hejsan! Jag har haft atopiskt eksem i hela mitt liv. Jag är nu 24 år o på senare har jag blivit allt sämre, kanske utlöstes det av att jag hade en kanin hemma i några månader. Häromdan tog jag två glas vin innan jag gick o la mig o då borjade eksemet vätska på natten, runt ögonen o runt munnen (vilket har hänt förut när jag druckit vin). Kan eksem förvärras av rödvin? Har även uppmärksammat vissa förvärringar när jag ätit fisk. Kan man ta allergitest fast man är atopiker? Har hört att det inte är lönt då man kan reagera olika beroende på när man gör det. Jag upplever ofta väldig trötthet när jag har förvärrat eksem, kan det ha något samband?
R.A

Vid utredning av eksem kan man ibland sätta ett sk hudtest eller epikutantest, då man testar olika ämnen som kan ge ett kontaktallergiskt eksem typ Nickel. Småbarn kan vara matallergiska och det kan förvärra deras eksem. Oftast brukar detta växa bort i småbarnsåldern. Att testa matallergier och ifall det kan orsaka hudeksem är svårt och ofta med ett negativt resultat. Den typ av allergi man testar via blodprov är en "akut allergi" som mot björkpollen, som ger hösnuva eller astmabesvär. Den allergi som kan ge eksem är nästan alltid beroende på andra mekanismer och mer svårtestat, framförallt när det gäller födoämnen. Ibland får man använda sig av provokationstest, men detta bör ske under läkares beskydd.
Din reaktion av rödvinet är svårvärderat, men tycker Du att Du blir sämre i Ditt eksem ska Du undvika det. Att Du skulle bli påtagligt trött när Du får ett förvärrat eksem har jag svårt att medicinskt förklara, förutom att det alltid är jobbigt för psyket att bli hudmässigt försämrad.
/Anders

Läs mer om allergier på www.allergi.nu

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 september, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!