Ange ditt sökord

Annons:

Atopiskt eksem

Hej!
Har läst igenom era exemfrågor och har då lite funderingar.
Läste där att barn som är torra får atopiskt eksem. Vi har en dotter som vad vi vet var riktigt babymjuk när hon var liten men är nu 4,5 år och har atopiskt eksem sedan hon var ca 2år. Kan det stämma?
Läste även att ej säkert att det växer bort.
Vi har en kontakt på hud och hon tror att våran dotters eksem växer bort, kan man se det eller är det en chansning?

Miniderm eller propyless, vilken rekomenderar ni? Vi använder miniderm och tänkte prova propyless men tolkade då apoteket att den kan ge toxikologiska.
Innehåller miniderm något skadligt ämne eller är den helt ofarlig om man smörjer 2ggr/dag – inget som går in i kroppen?

När vår dotter var mindre hade hon eksem i armveck, hals och lite runt ögonen.
Nu har det ökat och hon har även i nacken och har sedan i våras en helt knottrig överkropp och överarmar som om man fryser och det kliar så efter ett tag ser det ut som röda hund. Är detta vanligt att det ökar? Varför kommer hon då att få mer och mer, eller kan det ändå försvinna?

Kan det hända att man triggar igång mer eksem när man använder kortison?

Varför har hon eksem? Jag själv och min släkt är eksemfria. Min man hade lite allergi som liten och eksem på örsnibbarna, hans syster har som tonåring och uppåt rätt mycket eksem och allergi. Ammade gjorde jag tyvärr bara i 7 mån, har det någon betydelse?

Är det skadligare att smörja flutivate som vi nu smörjer än någon annan svagare kortison?
Är det mer som går in i blodet av flutivate och vad kan då hända?

Är det vanligt att småbarn använder kortison eller är vi ensamma?

Orolig mamma som ber till Gud att hon ska bli av med sina eksem. Hon är värd mycket bättre.

Tack.

Egentligen tror jag att du kan få svar på många av dina frågor genom att läsa på vår hemsida om Atopiskt eksem och om vår "eksemskola".
Jag skall också försöka svara så gott jag kan.

I de flesta fall blir eksemet bättre med åren och många barn är besvärsfria när de börjar skolan. Om man däremot gör en lång uppföljning av patienter med atopiskt eksem så har många kvar torr hud och en del - kanske 30-40% - har i perioder även eksem som unga vuxna, ofta då i form av handeksem. Det är helt omöjligt att av utseende och utbredning av eksemet som din dotter har nu vid 4 års ålder säga något som helst om prognos.

Utbredningen av eksem går upp och ned, blir ofta sämre av infektioner och bättre på sommaren.

Kortison triggar inte igång eksemet utan det är mycket viktigt att man behandlar med kortisonkräm såsom till exemepel Flutivate, om du fått det ordinerat. Av kortisonkräm och mjukgörande minskar eller försvinner klådan och huden läker.
I 70% av alla med eksem finns det astma, hösnuva eller eksem i släkten, det betyder att hos tre av tio barn med atopiskt eksem finns ingen i släkten med detta. Vad jag kan utläsa av ditt brev finns i ditt fall allergi på din mans sida. Huruvida lång amningsperiod kan förhindra eksem är inte ännu klarlagt, troligtvis kan man inte förhindra eksemuppkomst genom lång amning. Vad gäller mjukgörande är både Miniderm och Propyless speciellt anpassade till barn. Propyless är inte på något sätt farligt. Det har används under flera år som mjukgörande till hundratusentals barn.

Flutivate är litet starkare än hydrokortiosn men kan därför lindra eksemet snabbare och behöver då inte användas så lång tid (se övrigt vår eksemskola).
Alla barn med måttligt till svårt atopiskt eksem bör behandlas med kortisonkräm. Med tanke på att 25% av svenska barn i förskoleåldern idag har atopiskt eksem kan jag lugna dig med att du absolut inte är "ensam".

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: