Ange ditt sökord

Annons:

Atopiskt eksem

Hejsan.
Jag har en fråga om arvsanlagen med atopiskt eksem.
Blev tillsagd när min dotter var bebis att vi skulle vara sparsamma med att ge min dotter sånt som jag fick atopiskt eksem av tills hon var i tonåren.
Jag fick mitt i 10års-åldern.
Fick förklaringen att om hon fick "överskott" av det ämnet som framkallar eksemen så löper hon större risk att utveckla det.
Nu har jag och hennes pappa en dispyt över vad som är rätt och fel.
Så jag vore tacksamm för ett svar ang barn till förälder med atopiskt eksem.
Barnet har inte något eksem i dagsläget, bara lite rodnad ibland.
Hon är nu 6 år.

Mvh,
Sara Gustavsson

Hej!
Din fråga är väldigt aktuell och relevant. Det tråkiga är att väl ingen riktigt kan besvara den. Säkert är, att råden beträffande miljöfaktorer kring barn med ärftlighet för atopisk sjukdom, dvs eksem och eller astma/slemhinneallergi, har ändrats genom åren: Amningens längd, undvika fisk och ägg eller ej/husdjur eller ej..
Det finns väldigt mycket forskning men egentligen ingenting som visar att man kan förebygga eller undvika eksem genom att undvika vissa saker. Vissa data tyder tom på att barn som utsätts för olika ämnen, sk allergen (tex pälsdjur) i tidig ålder, får mindre risk att utveckla allergier.
Så om din dotter nu är 6 år utan att ha fått eksem, så är det god chans att hon inte får det, och tyvärr inget vi vet idag som du kan göra för att förebygga det. Att hon har arvsanlag vet vi ju redan och det går ju inte att göra något åt!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 12 augusti, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!