Ange ditt sökord

Annons:

Atopiskt eksem

Hejsan.
Jag har en fråga om arvsanlagen med atopiskt eksem.
Blev tillsagd när min dotter var bebis att vi skulle vara sparsamma med att ge min dotter sånt som jag fick atopiskt eksem av tills hon var i tonåren.
Jag fick mitt i 10års-åldern.
Fick förklaringen att om hon fick “överskott” av det ämnet som framkallar eksemen så löper hon större risk att utveckla det.
Nu har jag och hennes pappa en dispyt över vad som är rätt och fel.
Så jag vore tacksamm för ett svar ang barn till förälder med atopiskt eksem.
Barnet har inte något eksem i dagsläget, bara lite rodnad ibland.
Hon är nu 6 år.

Mvh,
Sara Gustavsson

Hej!
Din fråga är väldigt aktuell och relevant. Det tråkiga är att väl ingen riktigt kan besvara den. Säkert är, att råden beträffande miljöfaktorer kring barn med ärftlighet för atopisk sjukdom, dvs eksem och eller astma/slemhinneallergi, har ändrats genom åren: Amningens längd, undvika fisk och ägg eller ej/husdjur eller ej..
Det finns väldigt mycket forskning men egentligen ingenting som visar att man kan förebygga eller undvika eksem genom att undvika vissa saker. Vissa data tyder tom på att barn som utsätts för olika ämnen, sk allergen (tex pälsdjur) i tidig ålder, får mindre risk att utveckla allergier.
Så om din dotter nu är 6 år utan att ha fått eksem, så är det god chans att hon inte får det, och tyvärr inget vi vet idag som du kan göra för att förebygga det. Att hon har arvsanlag vet vi ju redan och det går ju inte att göra något åt!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 12 augusti, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: