Ange ditt sökord

Annons:

Atopiska stigmata, klorbad

Vår son, Albin, som är 6 månader har nyligen fått diagnosen att han har lindrigt barneksem. Barnläkaren konstaterade även att Albin har ett hudveck på ögonlocket och ett hudveck under ögonen och att detta är atopiska stigmata.

1. Varför uppkommer dessa veck?
2. Kan de bli fler eller "förvärras"?
3. Kan de försvinna?
4. De senaste 2 månaderna har Albin varit på babysim (klorerat vatten). Ska vi sluta med det?
5. Om man smörjer och sköter ett lindrigt barneksem finns det ändå en risk att det förvärras med tiden?

Tack på förhand

Albin tycks ha det som kallas för atopiskt eksem eller böjveckseksem. Av dagens barn som föds i Sverige kommer 20-25% att få denna diagnos. De flesta har lindriga besvär, vilket inne bär lättare torr hud med eksemtendens. Det är till stor del (men inte bara) en ärftlig koppling till eksem, astma och pollensnuva. Huden är (genetiskt) torrare än normalt, kan inte behålla sin fuktighet på ett normalt sätt och innehåller bara ca 50% av hudens normala fettinnehåll. Därför blir grundbehandlingen att smörja med en fetare, mjukgörande kräm.
Många gånger får man ett speciellt "dubbelt hudveck" under ögonen som hudmässigt heter Dennis-Morgan's veck. Exakt varför just dessa barn får detta veck vet man nog inte, men huden blir mer oelastisk när den blir eksemig och rynkar sig annorlunda.
Många tycker att klorerat vatten kan torka ut huden. Att fortsätta med babysimmet är säkert bra, men att vara extra noggrann med insmörjningen. Framtiden är annars svårt att sia om redan nu, men hos de flesta växer eksemet bort i småbarnsåldern/tonåren, men ca 10-15% har kvar sina besvär upp i vuxenåldern. Är Ni som föräldrar gravt atopiska (mkt eksem, astma, pollensnuva) är risken naturligtvis större att Albin kommer få ökade besvär, annars låter det som att han har lindriga besvär.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 december, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!