Ange ditt sökord

Annons:

Atopiska eksem eller psoriasis

Jag har en liten tjej på snart 8 år som har haft problem med eksem sedan hon föddes. Var som väldigt liten överkänslig mot mjölk, åt då nutramigen. Har varit i kontakt med sjukvården sedan slutet på 97. Har behandlats för atopiska eksem går även 2-3ggr per år på eksemskolan i våran kommun men jag kan inte påstå att hon blir något bättre med alla salvor och kortison salvor hon får, själv börjar jag snart tro att det är psoriasis hon har. Hon har väldigt mycket eksem just under vinter halvåret men nästan inget under sommaren. Då ser hon jättefin ut, hon tycker själv att det är väldigt jobbigt och vill helst inte gå i kortärmat när det är som värst. Vad skall jag göra? Finns det något annat prov än bara pricktestet för att se vad problemet ligger? Vore glad för mera info.
Med vänlig hälsning
undrande mamma

Generellt sett är atopiskt eksem/böjveckseksem den hudsjukdom som är absolut vanligast hos småbarn. Man räknar numera att ca 20-25% av Sveriges alla barn kommer få varierande grad av besvär av just atopiskt eksem. Det kan vara kopplat med matallergier, men detta brukar växa bort i 5-7 års åldern. Även eksemet brukar bli bättre under småbarnsåren/tonåren, men man räknar med att ca 10-15% av de med atopiskt eksem har kvar sina besvär i vuxen ålder (i varierande grad). Behandlingen är oftast mjukgörande krämer och kortison, och kommer man upp i tonåren kan ljusbehandling med UV-ljus bli aktuellt. I svåra fall används immundämpande mediciner (tabletter).
Psoriasis förekommer också från spädbarnsåren, men är mycket mer ovanligt. Man kan dock ange att av Sveriges psoriatiker (ca 250.000) får kanske 4% sin sjukdom redan innan 1 års ålder, 8% innan 2 års ålder (om man räknar om Australiska siffror till Sveriges). Det finns Skandinaviska siffror på att 45% av psoriatikerna får sin sjukdom innan 16 års ålder. Typisk bild för (späd)barn-psoriasis är ofta ett ilsket, välavgränsat "blöjeksem" som sitter under blöjregionen som svarar dåligt på behandling. Av 1262 Australiska barn med psoriasis hade 55% en blandbild av eksem+psoriasis. Det fanns dock hos många en ärftlighet för psoriasis.
Jag tror det viktigaste för Er är att få en klar diagnos och för läkaren även diskutera Era tankar kring psoriasis. Svaret på pricktesten har inget att göra med psoriasis, men det stöder misstankarna om att det "bara" är atopiskt eksem.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 14 juli, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!