Ange ditt sökord

Annons:

Atopiska eksem

Hej!
Är en 22 - årig tjej som har atopiska eksem - har haft det sen jag var liten men upplever detta som jobbigare nu när jag är äldre och känner mig lika frustrerad efter varje besök hos hudläkaren eftersom det inte finns några bra svar på mina frågor. Kanske ni kan svara?

För det första - varför får man atopiska eksem - vad händer i kroppen? Man upplever ju själv att det är något som är i kraftig obalans eftersom huden är så "ilsk".
Verkar ju vara ett problem som blivit vanligare och vanligare dessutom.

Är det idé att göra allergitest? Detta har aldrig någon hudläkare fört på tal, bara pratat i allmänhet om färgämnen, citrusfrukter etc.

Hur verkar antihistaminer och vad ska man tänka på om man köper sådana? Är det bara när besvären redan kommit eller i förebyggande syfte man tar dem? (Finns väl receptfritt.)

Och en sista fråga - finns det något forum eller dylikt på internet som ni känner till där man kan "prata" med andra som har liknande problem?

Tacksam för svar.

Hej. Dina frågor är väldigt vanliga och rimliga. Det första rådet blir att du som går till en hudspecialist regelbundet (bra!) bör kunna ta upp alla frågorna vid nästa läkarbesök och det tycker jag att du ska göra!
Man vet inte vad atopiskt eksem beror på och inte heller varför de blivit vanligare med åren. Att ärftlighet är inblandat vet man däremot. Miljöfaktorers eventuella betydelse diskuteras också ofta. Tills vi vet bättre, är praxis att leta ellergier framför allt hos mindre barn. Hos vuxna anses för närvarande kosten eller luftburna allergiframkallande substanser, inte ha så stor betydelse för symptomen. Däremot kan ju astma sättas igång av tex björk, parfymer mm, om patienten har astma!Allergi mot sådan ämnen kan testas, i första hand med olika former av pricktest.
Det finns vissa allergier som man kan testa med blodprov vid vissa typer av eksem, det gäller kvalster, mögel och en jästsvamp som är normalt förekommande på huden, men bidrar till försämring av eksem (svampen heter pityrosporum ovale).
FN

Hoppas att du nu kommer att diskutera vidare med din hudläkare.

Läs mer om allergier på www.allergi.nu.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: