Ange ditt sökord

Annons:

Atopiska eksem

Hej!
Är en 22 - årig tjej som har atopiska eksem - har haft det sen jag var liten men upplever detta som jobbigare nu när jag är äldre och känner mig lika frustrerad efter varje besök hos hudläkaren eftersom det inte finns några bra svar på mina frågor. Kanske ni kan svara?

För det första - varför får man atopiska eksem - vad händer i kroppen? Man upplever ju själv att det är något som är i kraftig obalans eftersom huden är så "ilsk".
Verkar ju vara ett problem som blivit vanligare och vanligare dessutom.

Är det idé att göra allergitest? Detta har aldrig någon hudläkare fört på tal, bara pratat i allmänhet om färgämnen, citrusfrukter etc.

Hur verkar antihistaminer och vad ska man tänka på om man köper sådana? Är det bara när besvären redan kommit eller i förebyggande syfte man tar dem? (Finns väl receptfritt.)

Och en sista fråga - finns det något forum eller dylikt på internet som ni känner till där man kan "prata" med andra som har liknande problem?

Tacksam för svar.

Hej. Dina frågor är väldigt vanliga och rimliga. Det första rådet blir att du som går till en hudspecialist regelbundet (bra!) bör kunna ta upp alla frågorna vid nästa läkarbesök och det tycker jag att du ska göra!
Man vet inte vad atopiskt eksem beror på och inte heller varför de blivit vanligare med åren. Att ärftlighet är inblandat vet man däremot. Miljöfaktorers eventuella betydelse diskuteras också ofta. Tills vi vet bättre, är praxis att leta ellergier framför allt hos mindre barn. Hos vuxna anses för närvarande kosten eller luftburna allergiframkallande substanser, inte ha så stor betydelse för symptomen. Däremot kan ju astma sättas igång av tex björk, parfymer mm, om patienten har astma!Allergi mot sådan ämnen kan testas, i första hand med olika former av pricktest.
Det finns vissa allergier som man kan testa med blodprov vid vissa typer av eksem, det gäller kvalster, mögel och en jästsvamp som är normalt förekommande på huden, men bidrar till försämring av eksem (svampen heter pityrosporum ovale).
FN

Hoppas att du nu kommer att diskutera vidare med din hudläkare.

Läs mer om allergier på www.allergi.nu.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!