Ange ditt sökord

Annons:

Atopisk hud

Min sambo har sedan 3 år tillbaka haft stora problem med sin hud. Han har stora såriga områden på hals, rygg, ansiktet samt alla veck. Han är knallröd fläckvis och han fjällar otroligt mycket, upp till en halv dl. hudavlagringar varje morgon. Han duschar inte varje dag, men när han ska gör det får han kliattacker och går ut och ställer sig ute för att det ska dämpa. Årstiden kan ha en viss betydelse, men varför var han då lika illa däran när vi var i Thailand? Han smörjer sig både med mjukgörande krämer och kortisonsalvor, har även provat protopic.
Har provat alla salvor som finns... Vissa perioder har han både fått kortisonsprutor eller tabletter. Han äter även "klitabletter" som han blir mycket trött av.
När vårt lokala sjukhus sa att de inte kunde hjälpa honom mer - de skyllde bara på hans atopiska hud och att det var en kronisk sjukdom - sökte vi alt sjukvård (Homeopat).
Där sa de att han skulle undvika vete, mjölk, bananer, oliver. Vissa grejer undvek vi redan eftersom vi vet att skaldjur, röda bär etc. inte är bra för atopiker. Vi ställde ytterligare om kosten totalt. Bakade eget bröd, köpte sojabaserad mjölk etc. De enda vi har märkt skillnad på är att han kan bli varm i kroppen utan han får utslag över hela kroppen. Dessutom kan han inte ha håret kvar på huvudet. När håret växer ut blir det varmt, sårigt och det kliar. Jag tycker inte att det här är en dräglig tillvaro för honom, eller jag ska säga; för vår familj. Han har totalt ändrats som person. Han är frånvarande, nedstämd, lättirrrterad, umgås inte lika ofta med vänner. Jag och vår son på 1 år älskar honom över allt på jorden.
Det jag undrar över är:
Finns det något specialistsjukhus i Sverige på hudbesvär? Namn?
Vad rekomenderar ni att vi ska göra, nästa steg?
* Hur stor chans är det att vår son ärver detta?

Hej!
Du beksriver väldigt väl hur fruktansvärt svår en hudsjukdom kan vara, och hur den påverkar hela livet både för patient och anhöriga!
Det är skönt nog ganska ovanligt att vuxna har det så svårt som din sambo. Han bör absolut få kontakt med hudspecialister på sjukhus, där man kan diskutera möjligheten av inneliggande vård en period. Att få hjälp med att sköta huden och i övrigt fullständig vila, kan ibland vara rena "mirakelmedicinen" för patienter med svårt eksem. Annars låter det på din beskrivning som om det vore dags att diskutera starkare medicinering, jag tänker då särksilt på preparatet Snadimmun som under användningstiden har en mycket kraftfull effekt mot klådan. När det slutar klia, kan man hinna reparera den skadade hudbarriären med olika krämbehandlingar.
I Stockholm är rätt omhändertagandenivå Karolinska Sjukhusets hudklinik, där finns också regionens enda avdelning för inneliggande vård av hudpatienter.
Det är ganska stor risk att er son ärver den atopiska benägenheten, men många barn har redan vid ett års ålder visat symtom på detta. Sannolikheten att det ska bli så besvärligt som din sambo har, är däremot väldigt liten!
Nästa steg är alltså snarast remiss från husläkare eller den som hittills skött din sambo, till specialistklinik vid universitetssjukhus med möjlighet till slutenvård.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 6 mars, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: