Ange ditt sökord

Annons:

Atopisk hud

Min sambo har sedan 3 år tillbaka haft stora problem med sin hud. Han har stora såriga områden på hals, rygg, ansiktet samt alla veck. Han är knallröd fläckvis och han fjällar otroligt mycket, upp till en halv dl. hudavlagringar varje morgon. Han duschar inte varje dag, men när han ska gör det får han kliattacker och går ut och ställer sig ute för att det ska dämpa. Årstiden kan ha en viss betydelse, men varför var han då lika illa däran när vi var i Thailand? Han smörjer sig både med mjukgörande krämer och kortisonsalvor, har även provat protopic.
Har provat alla salvor som finns... Vissa perioder har han både fått kortisonsprutor eller tabletter. Han äter även "klitabletter" som han blir mycket trött av.
När vårt lokala sjukhus sa att de inte kunde hjälpa honom mer - de skyllde bara på hans atopiska hud och att det var en kronisk sjukdom - sökte vi alt sjukvård (Homeopat).
Där sa de att han skulle undvika vete, mjölk, bananer, oliver. Vissa grejer undvek vi redan eftersom vi vet att skaldjur, röda bär etc. inte är bra för atopiker. Vi ställde ytterligare om kosten totalt. Bakade eget bröd, köpte sojabaserad mjölk etc. De enda vi har märkt skillnad på är att han kan bli varm i kroppen utan han får utslag över hela kroppen. Dessutom kan han inte ha håret kvar på huvudet. När håret växer ut blir det varmt, sårigt och det kliar. Jag tycker inte att det här är en dräglig tillvaro för honom, eller jag ska säga; för vår familj. Han har totalt ändrats som person. Han är frånvarande, nedstämd, lättirrrterad, umgås inte lika ofta med vänner. Jag och vår son på 1 år älskar honom över allt på jorden.
Det jag undrar över är:
Finns det något specialistsjukhus i Sverige på hudbesvär? Namn?
Vad rekomenderar ni att vi ska göra, nästa steg?
* Hur stor chans är det att vår son ärver detta?

Hej!
Du beksriver väldigt väl hur fruktansvärt svår en hudsjukdom kan vara, och hur den påverkar hela livet både för patient och anhöriga!
Det är skönt nog ganska ovanligt att vuxna har det så svårt som din sambo. Han bör absolut få kontakt med hudspecialister på sjukhus, där man kan diskutera möjligheten av inneliggande vård en period. Att få hjälp med att sköta huden och i övrigt fullständig vila, kan ibland vara rena "mirakelmedicinen" för patienter med svårt eksem. Annars låter det på din beskrivning som om det vore dags att diskutera starkare medicinering, jag tänker då särksilt på preparatet Snadimmun som under användningstiden har en mycket kraftfull effekt mot klådan. När det slutar klia, kan man hinna reparera den skadade hudbarriären med olika krämbehandlingar.
I Stockholm är rätt omhändertagandenivå Karolinska Sjukhusets hudklinik, där finns också regionens enda avdelning för inneliggande vård av hudpatienter.
Det är ganska stor risk att er son ärver den atopiska benägenheten, men många barn har redan vid ett års ålder visat symtom på detta. Sannolikheten att det ska bli så besvärligt som din sambo har, är däremot väldigt liten!
Nästa steg är alltså snarast remiss från husläkare eller den som hittills skött din sambo, till specialistklinik vid universitetssjukhus med möjlighet till slutenvård.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 6 mars, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!