Ange ditt sökord

Annons:

Atopisk eksem och torr hud

Hej! Min son, 9 år, har atopiskt eksem i armvecken och även torr hud på överkroppen, som har varat i ca 5 år. Jag har provat alla Apotekets krämer, men ser att de flesta hjälper till att börja med men efter ett par månaders användning är huden värre. Kan det bero på paraffinoljan/vaselinet i dessa krämer som torkar ut huden ännu mera? Jag har också en kortisonsalva när det kliar som värst, används endast lokalt. Har nu mjukgörande krämer utan paraffinoljor. Huden kräver mycket av dessa krämer eftersom de lättare tränger in i huden, de är väl inte helt bra heller men fungerar något bättre än paraffinoljekrämer.
Kan jag göra något mera, kan mjölkkänslighet spela en negativ roll för hans hud?

Med vänliga hälsningar

Atopiskt eksem är vanligt förekommande, och man räknar med att uppåt 25% av dagens svenska barn kommer få varierande grad av besvär. Hos många kommer besvären förbättras/växa bort, men ca 10-15% har kvar sina besvär i vuxen ålder. Orsaken är att huden är torrare än normalt, kan inte behålla sin fuktighet på ett normalt sätt och hudens fettinnehåll är lägre än normalt. Det är därför en av grundbehandlingarna är att tilföra huden fetter.
Det finns många olika mjukgörande krämer, och sannolikt får man vitt skilda effekter beroende på vilka fetter som krämerna innehåller. ACO's mjukgörare (Miniderm, Canoderm och Propyderm) har rapsolja som bas, vilken visats även ha en svag antiinflammatorisk effekt i sig själv). Repair har tillblandat sk ceramider, vilket är "hudspecifika" fetter. Från tester har man sett att huden inte "skäms bort" även om man flitigt använder feta krämer mot den torra huden. Sen kan man gärna använda duscholja och inte vanlig tvål, för att inte torka ut huden för mycket. Man får pröva sig fram.
Mjölkkänsligheten som sådan har ingen känd koppling till själva den torra huden, förutom att atopiker kan oftare ha allergiska besvär.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!