Ange ditt sökord

Annons:

Atopisk eksem och torr hud

Hej! Min son, 9 år, har atopiskt eksem i armvecken och även torr hud på överkroppen, som har varat i ca 5 år. Jag har provat alla Apotekets krämer, men ser att de flesta hjälper till att börja med men efter ett par månaders användning är huden värre. Kan det bero på paraffinoljan/vaselinet i dessa krämer som torkar ut huden ännu mera? Jag har också en kortisonsalva när det kliar som värst, används endast lokalt. Har nu mjukgörande krämer utan paraffinoljor. Huden kräver mycket av dessa krämer eftersom de lättare tränger in i huden, de är väl inte helt bra heller men fungerar något bättre än paraffinoljekrämer.
Kan jag göra något mera, kan mjölkkänslighet spela en negativ roll för hans hud?

Med vänliga hälsningar

Atopiskt eksem är vanligt förekommande, och man räknar med att uppåt 25% av dagens svenska barn kommer få varierande grad av besvär. Hos många kommer besvären förbättras/växa bort, men ca 10-15% har kvar sina besvär i vuxen ålder. Orsaken är att huden är torrare än normalt, kan inte behålla sin fuktighet på ett normalt sätt och hudens fettinnehåll är lägre än normalt. Det är därför en av grundbehandlingarna är att tilföra huden fetter.
Det finns många olika mjukgörande krämer, och sannolikt får man vitt skilda effekter beroende på vilka fetter som krämerna innehåller. ACO's mjukgörare (Miniderm, Canoderm och Propyderm) har rapsolja som bas, vilken visats även ha en svag antiinflammatorisk effekt i sig själv). Repair har tillblandat sk ceramider, vilket är "hudspecifika" fetter. Från tester har man sett att huden inte "skäms bort" även om man flitigt använder feta krämer mot den torra huden. Sen kan man gärna använda duscholja och inte vanlig tvål, för att inte torka ut huden för mycket. Man får pröva sig fram.
Mjölkkänsligheten som sådan har ingen känd koppling till själva den torra huden, förutom att atopiker kan oftare ha allergiska besvär.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: