Ange ditt sökord

Annons:

Arbetsrelaterade eksem?

Jag har i hela mitt 38-åriga liv lidit av atopiskt eksem som periodvis varit hyfsat bra men för det mesta irriterat och sårigt.
Nu har jag precis börjat arbeta efter 5 veckors semester då jag känt mig ganska fin i huden (har blivit lite solbrun och har till och med kunnat sminka mig) men blev redan efter tre arbetsdagar mycket sämre igen trots att arbetstempot är mycket lågt just nu. Mer klåda över hela kroppen och svår gruskänsla och sveda i ögonen, rosa fjällande hud runt ögon och mun. Smärta i handleder, axlar och nacke. Kan det bero på bildskärmsarbete (har en ny platt skärm) och/eller den torra kontorsluften? Krukväxterna i mitt rum torkar ut väldigt snabbt. Har en skål med vatten på skrivbordet där jag ser vatten nivån sjunka en centimeter om dygnet! Bör jag skaffa en luftrenare eller luftfuktare (vilken sort?, skaffa fler eller färre gröna växter, bör jag köpa en Mouse Trapper?
Har i flera perioder gått på “Wolf” ljusbehandling vintertid och blir bättre då men det är väldigt tidsödande och det blir en stress i sig i min för övrigt stressiga miljö.

Hej!
Du bör söka hudspecialist för dina besvär. Det finns sedan något år, en ny lokalbehandling som just är effektiv mot eksem i ansiktet. Luftrenare eller luftfuktare kan knappast förväntas hjälpa särskilt när du har så uttalade besvär. Det kan också finnas risk för mögel i dem, vilket är olämpligt att utsätta dig för med tanke på atopin och allergirisk. Stress i sig är som du påpekar, en viktig försämrande faktor vid atopiskt eksem. Bildskärmar däremot har ej kunnat visas ha samband med försämring i eksem, trots att detta blivit mycket noga studerat.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: