Ange ditt sökord

Annons:

Antimykotiskt schampo och kortisonsteroid samtidigt?

Hej!
Jag skulle vilja fråga om ett stort och trist problem; mjälleksem. Jag fick tidigare Betnovat och har numera Elocon. Är dessa preparat likvärdiga? Elocon innehåller propylenglykol som har effekt mot svampen i hårbotten. Innehåller Betnovat något som har samma verkan? Jag har haft problem med att få bukt med eksemet och tror att det berodde på att jag aldrig tidigare gjort någon avfjällning och har därför inlett följande behandlingsperiod med salicylsyra i decubalkräm ett antal kvällar i rad och har nu börjat med kortisonet. När kommer schampot in i bilden? Kan jag använda det samtidigt som kortisonet eller är det först när jag börjar nedtrappa som jag ska inleda schampobehandlingen? Jag använder Ketoson men använde ett milt schampo för att tvätta ur decubalen med. (Eftersom jag upprepade avfjällningen ett par dagar i sträck.)
Vore tacksam för svar. Vårdcentralerna kan bara vilka preparat som ska skrivas ut och inte alls något om i vilken ordning preparaten ska användas.

Mjälleksem är vanligt och drabbar ca 1-3% av befolkningen. Vanligen brukar inte mjällbildningen bli sådär jättekraftig med tjocka fjäll, då kan man i stället ha psoriasis i åtanke.
Helt rätt att några dar i sträck använda salicyl-Decubal till natten, sova med det och tvätta ur det på morgonen (eller efter 30-60 min). Använd ett milt schampo direkt i det torra håret först, gnugga runt och tillsätt sen vatten och arbeta upp ett lödder. Tvätta ur. Sen kan Du använda Ketoson, arbeta upp ett lödder, låt sitta i 3-5 min för att sen tvätta ur. Använd Ketoson 2 ggr/v i början, sen räcker 1 gång/vecka. Använd ett balsam, då många tycker håret blir torrt och risigt. Har Du riktigt mkt besvär med klåda och eksem, kan Du redan från starten kombinera med Betnovat- eller Eloconlösning (kan enkelt appliceras när håret är handdukstorkat efter hårtvätten, ska ej "tvättas ur"). Bägge är i princip likvärdiga, Elocon kanske lite effektivare. Har Du mycket problem använder Du kortisonet dagligen första 1-2 veckorna, glesar ut och underhåller sen med det 1-2 ggr/vecka.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: