Ange ditt sökord

Annons:

Antimykotiskt schampo och kortisonsteroid samtidigt?

Hej!
Jag skulle vilja fråga om ett stort och trist problem; mjälleksem. Jag fick tidigare Betnovat och har numera Elocon. Är dessa preparat likvärdiga? Elocon innehåller propylenglykol som har effekt mot svampen i hårbotten. Innehåller Betnovat något som har samma verkan? Jag har haft problem med att få bukt med eksemet och tror att det berodde på att jag aldrig tidigare gjort någon avfjällning och har därför inlett följande behandlingsperiod med salicylsyra i decubalkräm ett antal kvällar i rad och har nu börjat med kortisonet. När kommer schampot in i bilden? Kan jag använda det samtidigt som kortisonet eller är det först när jag börjar nedtrappa som jag ska inleda schampobehandlingen? Jag använder Ketoson men använde ett milt schampo för att tvätta ur decubalen med. (Eftersom jag upprepade avfjällningen ett par dagar i sträck.)
Vore tacksam för svar. Vårdcentralerna kan bara vilka preparat som ska skrivas ut och inte alls något om i vilken ordning preparaten ska användas.

Mjälleksem är vanligt och drabbar ca 1-3% av befolkningen. Vanligen brukar inte mjällbildningen bli sådär jättekraftig med tjocka fjäll, då kan man i stället ha psoriasis i åtanke.
Helt rätt att några dar i sträck använda salicyl-Decubal till natten, sova med det och tvätta ur det på morgonen (eller efter 30-60 min). Använd ett milt schampo direkt i det torra håret först, gnugga runt och tillsätt sen vatten och arbeta upp ett lödder. Tvätta ur. Sen kan Du använda Ketoson, arbeta upp ett lödder, låt sitta i 3-5 min för att sen tvätta ur. Använd Ketoson 2 ggr/v i början, sen räcker 1 gång/vecka. Använd ett balsam, då många tycker håret blir torrt och risigt. Har Du riktigt mkt besvär med klåda och eksem, kan Du redan från starten kombinera med Betnovat- eller Eloconlösning (kan enkelt appliceras när håret är handdukstorkat efter hårtvätten, ska ej "tvättas ur"). Bägge är i princip likvärdiga, Elocon kanske lite effektivare. Har Du mycket problem använder Du kortisonet dagligen första 1-2 veckorna, glesar ut och underhåller sen med det 1-2 ggr/vecka.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!