Ange ditt sökord

Annons:

Ansiktsproblem

Hej!
Jag är 22 år gammal och har aldrig haft några större problem med acne, förut. Men, för ganska precis ett år sedan skedde en drastisk förändring. Då fick jag plötsligt ett “anfall” av någonting som i alla fall ser ut som finnar i ansiktet. Det började med att jag, som aldrig har haft problem med fet hud, plötsligt fick just fet hud vid vissa tillfällen. Finnarna ser dessutom inte riktigt ut som vanliga finnar. De ser ut som små röda finnliknande prickar utan så mycket “innehåll”. Dessutom är jag ibland smått rödaktig på vissa hudpartier.
Finnarna kom och gick hela första hösten och vintern, men det var nu i sommras de blev som värst. Det var helt enkelt omöjligt att bli av med dem. “Vanliga” finnar brukar torka ut i solen och värmen, medan dessa istället verkar frodas i värmen. Nu när luften återigen har blivit kyligare har problemen blivit något bättre, men inte bra. Nu undrar jag om det verkligen är acne det handlar om, eller om det kan vara eksem orsakade av antingen allergi eller vitaminbrist eller någon slags hudsjukdom? Har provat en massa olika ansiktsbehandlingar mot både finnar och fet hud men de ger inte med sig.

Hej!
Har du tittat på "rosacea" i dermatologens patientinformation? Gör det och se om det stämmer, men du är lite ung för den diagnosen. Det låter som problem av ganska besvärlig natur, så det bästa är nog att du söker husläkaren. På vårdcentralen har de god utbildning i handläggning av acne, och remitterar om de tycker att din acne är specialistfall!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 11 september, 2003 Publicerad: 11 september, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: