Ange ditt sökord

Annons:

Ansiktet

Hej! Jag är en kille på 22 år. Jag får oftast lite torr/fnasig hud i ansiktet (kinderna, hakan och runt munnen) efter att jag har duschat. Innan gick jag efter teorin att om jag inte använder någon duschcreme så skulle jag inte torka ut mig men det fungerade inte särskilt bra så nu har jag börjat prova olika duschcremer som palmoliv, barnängen, dove där det står att samtliga är för torr hud. Jag märker inga direkt framsteg kanske möjligtvis små framsteg. Min fråga är: då finns det någon vetenskapligt bevisad dusch creme som har bäst effekt mot torr hud? Det är som sagt en djungel där ute och man vet inte vilken produkt man ska välja.

Och nu till problem nummer 2.
Efter duschen då jag märker att min hud blivit lite torr så kommer man ju fram till slutsatsen att det inte vore så dumt att smörja in huden lite då. Innan har jag dragit mig för att smörja in huden för att jag har fått "känslan" att det gör huden "oren" och bidrar till mer finnar (får lite enstaka finnar nåra ggr i månaden). Men nu har jag övervägt alternativen och inser att det är bättre att ha en mjuk och smidigare hud än en torr hud. Därför har jag på senaste tid provat en del olika lotions som finns i matbutikerna (ex. Vaseline Intensive Care, Biotherm anti-drying lotion with citrus extracts, Nivea milk och HTH). Eftersom jag vill min hud det bästa undrar jag också om det finns något vetenskapligt bevisat som påstås vara den bästa lotion/kräm för torr hud? Detta är inget STORT problem för mig utan oftast är det direkt när jag kommer ut ur duschen som huden ser torr/fnasig ut och efter några timmar (om jag inte använt hudkräm efteråt) så har huden återfått lite av sin fuktighet. Men man vill ju se så bra ut som möjligt så det är därför jag vänder mig till dig för några experttips och råd.
PS. Jag använder inga preparat mot acne. DS.

Mvh

Hej! Dina frågor är vekligen på pricken, det finns massor av krämer och produkter och mycket sällan några "bevis" för att de fungerar. Generellt kan man säga att man bör använda så "rena" produkter som möjligt (mindre parfym och andra blandningar), och då passar Apotekets sortiment bra. Företaget Aco har forskning om mjukgörande krämer, där de undersöker sådant som hur mycket vätska huden förlorar före och efter användande av olika krämer etc.
Det är statistiskt sett troligt att du duschar "för mycket" (det gör de flesta svenskar) för att huden ska kunnna behålla sitt eget fuktskyddande ytskikt, så en viktig åtgärd är ofta att minska något på tiden i duschen och på vattentemperaturen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 april, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: