Ange ditt sökord

Annons:

Ang mineraloljor

Hej! Jag blir inte tokig på det som skrivs om hudlotioner och den olika uppfattning som verkar finnas i järmförelsen mineralolja/veg olja. På flera siter på internet står att läsa om mineralojans dåliga egenskaper, tex
-Mineraloljan/fettet lägger sig som en tunn plasthinna på huden och täpper till porerna upp till 40-60%. Huden sluter sig och stängs, därför hindras svettavsöndringen och hudens egen fettproduktion.
Vid lång tids användning gör den huden torr och livlös.
Innehåller inga fettsyror.
Innehåller inga vitaminer.
Tas inte naturligt upp av huden.
Kan ge ett beroende vid användning som gör att om du slutar att använda mineralolja får du ofta en reaktion som gör att du blir väldigt torr eller försämrad beroende i huden beroende på ursprungsstatus i huden.
Mineraloljor härsknar inte och är billiga, ca 10 kr/kg. De har få biverkningar i form av allergier. Därför används de i 99% av bl.a. alla apoteksprodukter.

Ligger det någonting alls i detta eller är det bara blahablaha? Jag har problem med torr hud, seborré och även lite mjälleksem. Men gör jag i längden mer skada än nytta genom att använda produkter med mineralolja? (tyvärr innehåller ju Daktakort också mineraloja)
Stämmer det att man kan bli beroende av lotioner med mineraloja som hävdas (alla har vi ju sett "lypsylomaner")

Svar till signaturen Frågande
Egentligen är inte detta mitt område alls. Jag är hudläkare och kan en del om olika hudsjukdomar men inte så mycket om kemiska substanser. Oljor utvinnes ju både från växter, djur och mineraler. Överhuvudtagen gäller nog principen att ju högre reningsgrad en olja har desto mindre risk för allergi och retverkan oavsett ursprung.Alla oljor kan lägga sig som en hinna på huden och orsaka irritation och små finnar. Däremot finns inga vetenskapliga belägg för att huden vänjer sig vid olja utifrån och slutar producera egna fetter, det är en missuppfattning. Min erfarenhet är att mineraloljor i utvärtes läkemedel oerhört sällan ger upphov till problem.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 juli, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: