Ange ditt sökord

Annons:

Ang. min dotters hemangiom

Min dotter är 6,5 månader och vi har just fått bekräftat att hon har ett hemangiom i pannan. Märket är ca 4*4mm, runt, knallrött, lätt utåtbuktade. Jag fick väldigt dålig information av läkaren och undrar därför: Hur länge brukar dessa märken växa?

Min dotter märke har varit betydlig mindre och jag tycket de har ökat betydligt i storlek på sistone. Försvinner dessa märken alltid, och i så fall hur lång tid brukar det ta? Eftersom märket är plaserat MITT I PANNAN känns det självklart jobbigt.

Tar kliniker bort märken på så små barn som min dotter?

Hemangiom eller så kallat smultronmärke är en form av kärlnybildning som inte är en riktig "missbildning". Ungefär 2% av svenska barn föds med smultronmärke. Ofta syns den knappt vid födelsen men under första 2 månaderna blir den upphöjd och mörkt röd (ibland mer hudfärgad) och fortsätter att tillväxa under barnets första 6-8 månader, därefter stannar tillväxten och sedan tillbakabildas smultronmärket. Ibland ses då sårbildning och till och med blödning i märket men detta är helt ofarligt. Den mörkt röda färgen börjar skifta i vitt och grått och så minskar märket alltmer. Smultronmärke skall behandlas enbart i de fall då det kan skada viktiga organ såsom synen eller förmågan att äta, alltså om förändringen sitter på eller runt ögon näsa eller mun. På andra områden av kroppen skall man INTE behandla ett smultronmärke. Tumregeln är att 50% har försvunnit vid 5 års ålder och 100% vid 10 års ålder. Det är dock inte alltid som märket helt tillbakabildas, det beror på hur djupt blodkärlen ligger.
I din dotters fall skall man alltså inte behandla detta lilla smultronmärke utan det kommer att försvinna spontant.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 6 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: