Ange ditt sökord

Annons:

Alopecia areata

Hej!
Min dotter, 19 år gammal, fick på försommaren diagnosen alopecia areata. Förloppet har dock varit lite atypiskt, med svår klåda i hårbotten, sedan ca ett halvår innan håravfallet började, med “finnar” i hårbotten. Klådan har inte gått att påverka med mediciner, vare sig kortison lokalt eller som tabletter, eller antihistamin. Hon har tappat, och tappar fortfarande, hår på huvudet, ögonbrynen och ögonfransarna. Som jag sett alopeci beskrivas, så brukar håret lossa i tussar, eller totalt, under kort tid. Min dotter har haft sitt håravfall nu i åtminstone fyra månader och det pågår fortfarande. Det verkar tyvärr som att hon kommer att bli skallig på huvudet. Det verkar som hon också har förlorat kroppshår på armar och ben, inte överallt, men delvis. Könshåret är kvar. Hur länge kan man förvänta sig att håravfallet kommer att pågå?
Undrar förstås över prognosen, om den är annorlunda vid ett förlopp som detta, eller om den är lika “god” som vid lindrigare form av alopeci.
Hon befinner sig just nu i Asien på långresa. Hon ska försöka sola så mycket det går, utan att bränna sig.
Finns någon erfarenhet av akupunkturbehandling mot alopeci?
Med vänlig hälsning

Tyvärr är det nog så att om håravfallet vid alopecia areata är kraftigt med stora, till slut sammanhängande kala områden i hårbotten samt även angrepp på ögonbryn och fransar så är prognosen betydligt sämre. Om man helt tappar håret på huvudet, så kallad alopecia totalis är prognosen betydligt sämre för återväxt. Jag känner inte till någon studie med akupunktur vid alopeci.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: