Ange ditt sökord

Annons:

Alopecia areata

Hej!!!
Jag är 16 år gammal och har haft Alopecia areata sedan jag var ca 5 år. Jag äter vitaminer och det hjälper väl lite, men det botar ju inte. Jag ska gå till en doktor som ska kolla upp det igen (var hos en när vi upptäckte det men då kunde de inget göra), men jag kände att jag måste fråga nu. Jag mår jättedåligt av detta, och jag förstår inte hur jag ska kunna klara mig om jag inte får tillbaka mitt hår faktiskt, så illa är det. Säg nu inte bara att jag ska gå till en psykolog för det kommer iallafall inte att hjälpa, jag vet det. Det är inte där felet ligger. Så min fråga är: Hur stor är chansen att jag kommer att bli botad mot alopecia areata ochy vad finns det för botemedel i dagens läge???
Är mycket tacksam för ärligt svar.

Svar till signaturen Orkar ej mer
I de flesta fall har alopecia areata god prognos med återväxt av hår inom 1-2 år. Om du har haft samma område med håravfall sedan 5 år minskar chansen att håret skall återkomma där. Vi har idag ingen riktigt bra behandlingsmetod mot alopecia areata, men en metod som skulle kunna fungera nu när du blivit vuxen, är att pensla på en lösning som skapar en kontaktallergi i hårbotten och därmed "slår ut" den immunologisk reaktion som givit håravfallet. Ibland fungerar detta.
Psykolog kan hjälpa dig att bättre hantera din hårsjukdom men alopecia areata är inte en sjukdom som orsakas av psykologiska faktorer. Personer med atopiskt eksem har större risk att få alopecia areata och arvsanlag spelar också roll.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 3 april, 2002 Publicerad: 3 april, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: