Ange ditt sökord

Annons:

Allergisk mot enda botemedlet?

Hej. Jag har haft perioral dermatit i drygt 4år nu och är väldigt trött på det minst sagt. Gick på en kur Tetralysal efter ett år och och det hjälpte bra mot utslagen. Nackdelen var dock att jag fick mkt eksem/ utslag på skuldror och bröst av medecinen. Min läkare hävdade dock att det inte var osakat av medecinen och jag hade utslag ända tills jag avslutade kuren tre månader senare. Utslagen i ansiktet var borta ett tag men efter drygt ett år påbörjade jag en ny kur och fick då direkt tillbaka prickarna på rygg och bröst igen, jag avslutade därför kuren och har levt med utslag i ansiktet de senaste två åren. Jag har nu två frågor. 1) Hur länge tar det i genomsnitt tills sjokdomen ger med sig och gör den någonsin det? 2) Jag funderar på att påbörja en ny kur tetralysal i höst för jag orkar inte se ut så här längre. Jag vet att jag kommer att få utslag men är det farligt för kroppen eller är det ok?

Tack på förhand

Hej
"Standardbehandling" för perioral dermatit är Tetralysal, men så lång ids behadnling som du beskriver brukar inte behövas. Det är ovanligt med hudutslag av Tetralysal, men eftersom det kom tillbaka när du började om medicineringen så låter det ju som om det finns ett samband. Du bör ta upp det med läkaren igen, eftersom vi vill anmäla alla oväntade/ovanliga läkemedelsbiverkningar till Läkemedelsverket.
Beträffande vidare behandling kan du väl ta upp ev alternativ med din läkare som behandlat dig hittills. Eventuellt kan det vara aktuellt med Roaccutan, alltså A-vitaminsyra som används vid acne i första hand.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: