Ange ditt sökord

Annons:

Akne vid depression

Jag har sedan högstadiet haft stora problem med akne, och nu är jag tjugotvå år gammal. Under flera perioder har jag behandlats med diverse preparat mot akne, både receptfria och inte, som hjälpt lite si så där. Sedan några år har jag behandlat mig själv med 10% Stioxyl.
Under det senaste året har jag gått igenom en ganska lång depression som varit extra svår under sensommaren och hösten, och då jag mått som mest dåligt har min akne förvärrats å det grövsta. Jag har fått stora röda svulster, men också många mindre finnar i ansiktet, på ryggen och bröstet. Intensiviteten har avtagit desto bättre jag mår, men återkommer så fort jag mår sämre. Frekvensen av akne är lik den jag hade under högstadiet, om inte värre.

Vad jag undrar över är på vilket sätt mina depressioner påverkar mina aknebesvär? Dessutom så undrar jag vilka läkemedel för invärtes behandling det finns på marknaden, och på vilket sätt dessa påverkar och skiljer sig från ifrån varandra?
Till sist undrar jag om allergi mot vanligen förekommande ämnen i matprodukter kan vara upphov till svårare akne?

Hej!
Acne och depression har diskuterats mycket på senare år, bland annat därför att det starkaste läkemedlet mot acne - Roaccutan - eventuellt kunde ge depressioner men å andra sidan kan acne i sig vara ett tillräckligt svårt problem att bli deprimerad av.
Att depressioner skulle kunna ge acne däremot, är ej känt. Invärtes behandling kan ske med antibiotika (Tetralysal) eller Roaccutan. Roaccutan är dyrt och ger biverkningar men är mycket effektivt även efter avslutad behandling hos de flesta.
Du bör absolut söka husläkaren för din depression om du inte redan gjort det, samt också be om remiss till hudspecialist då det finns ett sådant samband hos dig. Du bör nämna för hudläkaren att hdu har problem med depression.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: