Ange ditt sökord

Annons:

Akne + Rosacea

Hej!

Jag har skrivit till er innan men nu har jag ett litet nytt problem jag skulle vilja få hjälp med. Jag har haft finnar sedan 13 års ålder. Redan i 15-års åldern så var läkarna inne på att jag hade Rosacea. Jag fick dock olika diagnoser vid olika tillfällen och av olika läkare. Ena gången var det Rosacea och nästa gång var det vanlig acne vulgaris. Rosacean har i och för sig varit ganska lindrig de sista åren. För ca ett år sedan i samband med en utlandsresa och att jag slutade med p-piller så fick jag ett jättestort akneutbrott på käkbenen, ett ställe där jag aldrig haft finnar innan och jag har aldrig haft så stora iheller. Min gamla akne d v s de små röda plitorna jag haft framme på kinderna var då helt borta. Jag fick Abbotticin Novum utskrivet av en hudspecialist. Detta hjälpte mycket bra och nu är nästan alla de stora finnarna borta. De har dock lämnat kvar illröda märken och vissa av dem är jag rädd för att de kanske också blir ärr av (de är inte så djupa men inte helt i hudplanet.) Läkaren som jag har gått till nu under det sista året har kommit fram till att jag faktiskt konstigt nog har både akne och Rosacea. Han säger att utseende på min akne har varierat från gång till gång jag varit hos honom. Han säger att aknen är längre bak på kinderna på käkbenen medans Rosacean är framtill på kinderna och näsan. Jag har oftas inga pormaskar men ibland när jag varit hos honom har jag haft det. Som det ser ut nu så är jag friskriven hos honom då aknen blivet nästan helt bra men nu har jag märkt att Rosacean börjar komma tillbaka. Jag får nämligen röda plitor och vissa blir inte ens upphöjda utan ser mer ut som spruckna blodkärl bara. Det är lite trist att detta kommer nu då jag ju fortfarande har en massa röda märken kvar efter aknen. Hur ska jag nu behandla bäst? Jag har bara kört med Basiron sedan juni månad. Jag tänkte att man kanske skulle köra med Basiron bak på kinderna och ta Rosex framtill. Vad tycker du? Kanske ska tillägga att jag är 26 år nu och tycker att det måste bli ett slut på detta helvete någon gång.

Hej!
Det låter ganska komplicerat eftersom du har två likartade diagnoser. Som du skriver, är en av skillnaderna att man vid acne ser pormaskar men ej vid rosacea. Det bästa för dig är nog at be din hudläkare om råd, kanske kan ges på telefon eftersom du varit där flera gånger.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: