Ange ditt sökord

Annons:

Akne, rosacea och PCO!

Jag har fått diagnosen akne + Rosacea. Jag fick också reda på igår via ultraljud att jag hade PCO. Mina hormonprover för ett halvår sedan var dock helt normala. Hur ska man behandla min akne då? Vad jag har förstått så hänger antagligen aknen ihop med PCO. Kommer acnen gå tillbaks helt när jag börjar med p-piller? Det borde den väl göra för man har väl ingen ägglossning under p-piller och PCO har ju med ägglossningen att göra. Om jag inte äter p-piller kommer då aknen bli bättre av sig själv när jag blir äldre och det inte produceras så mycket ägg?

Hej! PCO betyder polycystiska ovarier, det kan man se med ultraljud och det är ganska vanligt även hos kvinnor som inte har några besvär av sin hud eller andra symtom. Vid polycystiskt ovariesyndrom däremot, då har man förhöjda nivåer av "manliga" hormoner i blodet, och då brukar det finnas symtom som övervikt, barnlöshet, acne, ökad behåring. Det går alltså inte att av det du berättar, dra slutsatsen att din acne beror på cystorna på äggstockarna. P-piller gör ofta acne bättre, och du kan också diskutera Diane med din läkare (ett preparat med p-pillereffekt och god effekt mot acne).
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 31 oktober, 2003 Publicerad: 31 oktober, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: