Ange ditt sökord

Annons:

Acne/penicillin

Hej! Jag har haft acne sen runt 13-års åldern och är över 20 nu, men har fortfarande besvär.

Jag har prövat alla möjliga krämer o sånt mot finnarna, men det finns egentligen bara en grej som hjälper, nämligen penicillin. Nu fick jag inte penicillin för acnens skull, utan för en infektion i halsen. Min husläkare vill inte skriva ut nåt sådant till mig utan hänvisade mig till andra medel som jag prövat, men det har inte hjälpt.
Så vad ska jag göra? Byta husläkare eller?

Hej!
Det finns rekommendationer som Läkemedelsverket givit ut angående acne. Dessa råd är eller ska vara kända hos husläkare, och endast svåra former av acne där Roaccutan krävs, ska behandlas hos hudspecialist. I rekommendationerna sägs bland annat att om krämer (=lokalbehandling) ej hjälper , så får man lägga till antibiotika. Detta brukar oftast vara tetracykliner, 3-6 månader. Vanligt penicillin är inte alls rekommenderat, och det beror på att det inte "borde" hjälpa utifrån vad man vet om tetracyklinets verkningsmekanism och acnebakterien. Dessutom anses det att behandlingstiden är minst 4-6 veckor tills resultat syns, och en pc-kur mot halsont är ju betydligt kortare. Du har alltså haft tur eller så har slumpen bidragit till att du läkte i huden när du åt penicillin.
Sök husläkaren igen och be om medicin eller remiss till hudläkare.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: