Ange ditt sökord

Annons:

Acne och smink

Hej!
Jag håller på med en beh. med Tetralysal och dalacin. Läste här att det INTE var en bra kombination. Bör jag byta läkare? Sen undrar jag också ifall det spelar någon roll om jag anv. rouge eller foundation då jag har problem med måttlig acne? Vilket är att föredra – rouge eller foundation eller täckstift? Är det ngt som är direkt dåligt? Tack på förhand.

Hej! Vi kan inte härifrån avgöra om du bör byta läkare. Det bästa kanske är om du tar upp frågan om kombinationsbehandlingen med den läkare som börjat hjälpa dig. Det kanske finns särskilda skäl i ditt fall. I Läkemedelsverkets rekommendationer vid acnebehandling, rekommenderas kombinationen av bensylperoxid och tetracykliner för att minska risken för bakterieresistens. Ofta kombinerar man också tetracyklinerna med tex Differin, Skinoren eller andra lokala medel beroende på vana och patientens hudtyp mm. Dalacin + Tetracyklin är ju så att säga samma sak och ingår ej i rekommendationerna just för att vi nu har börjat se resistenta stammar av acnebakterien, vilket tidigare ej varit ett problem.
Sminkrekommendationer ligger utanför hudspecialistens kompetens. Så lite smink som möjligt åtminstone till vardags, är ett bra grundtips.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 27 mars, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: