Ange ditt sökord

Annons:

Acne eller perioral dermatit?

Hej Ylva
Jag är en norsk tjej på 21. Jag har aldrig haft acne förut, men så började jag med nån slags aha-syra (som skulle vara så bra för huden). Jag fick plötsligt mycket acne. Och många röda prickar. Jag undrar om jag har fått perioral dermatit (en hudläkare sa så). Men jag är lite osäker. Jag är livrädd för att få ärr efter acnen. Men eftersom det bara är röda fläckar efter acnen och inga djupa ärr kommer det väl att gå bort? Jag har slutat med aha-syran och går på tetralysal. Dom röda fläckarna blir mer synliga när jag anstränger mig så det är väl nån sorts sprängda blodkärl?

Svar till signaturen Anne
Hudläkaren har nog satt rätt diagnos: perioral dermatit. Du kommer säkert att bli bättre med tetralysal-behandling. Det symtom som är svårast att få bort är små blodkärl. Perioral dermatit ger inte ärrbildning.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 9 april, 2002 Publicerad: 9 april, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: