Ange ditt sökord

Annons:

Acne

Hej!
Är en tjej på 22 år. Har haft problem med vad jag tror är medelsvår acne i 6 år. Acnen ser ut som röda platta fläckar på huden som ett ärr efter finnar kanske, men det kommer alltid tillbaks finnar på dom ställena också och även på andra. Blir då små bulor med var i och det kliar ganska mycket på huden i ansiktet hela tiden.

Har även små pormaskar på näsan. Min hud verkar ganska fet och blir lätt glansig flera gånger om dan. Varje morgon när jag vaknar är det som ett fettlager på huden när man känner på den fast jag tvättat mig med clearasil i några år nu morgon och kväll.

Använder även hudkräm som skall ge matt hud men har inte hjälpt heller. Har testat de flesta olika salvor som finns på apoteket för acne. Men då blir huden bara torr och får bleka fläckar men hjälper inte mot finnarna. Jag använder alltid färgkräm (sminkkräm) på huden just för att försöka dölja acnen. Har bytt många gånger för jag trodde att acnen kanske berodde på krämen, men jag använder alltid krämer som är för oily skin, och ej heltäckande så den låter huden andas.

Jag har aldrig varit hos en hudläkare, finns ingen här. Och vet inte direkt hur jag skall hitta en bra. Tycker också att det skulle vara oerhört pinsamt att gå till någon som skall stirra på min hud. Var på en ungdomsmottagning för flera år sen och frågade om råd men dom bara sa "äsch det är väl inte så farligt".

Det här har blivit ett större och större problem för mig under åren och hindrar mig från att leva som jag vill. Och nu känner jag att jag orkar inte ha det så här längre. Så jag undrar om ni tror jag kan bli av med min acne? Om ni har nått råd till mig om vad jag kan pröva, eller var jag kan vända mig. Jag skulle kunna ta mig till Göteborg om ni har nått tips om något bra ställe där?

Mycket tacksam för svar
Anonym

Undrar också ifall svaret på mitt brev kommer ligga under fråga doktorn sen besvarade frågor? För det verkar svårt att hitta annars om det till exempel läggs under acnefrågorna som inte ens är i datumordning.

Hej! Det låter som i första hand "comedoacne" dvs acne med pormaskar som dominerande inslag. Det finns bra lokalbehandlingspreparat mot detta, tex Aberela (tretinoin) eller Differin (adapalene). Dessa är receptbelagda men läkaren behöver ej vara hudspecialist.
Beträffande den del av din fråga som berör svårigheterna att söka för hudproblem, så är du inte ensam! Ett råd för att underlätta för dig att komma över den spärren är kanske att tänka lite på vad en hudläkare annars ser för patienter, kanske 50-100 i veckan varav säkert många har tänkt som du före de sökte. Det är sannolikt att du blir tagen på allvar om du berättar hur du har det. Det är väldigt vanligt att det som för omvärlden ser ut som bagateller, "förstoras" och blir till stora sociala problem för patienten. Att våga börja tala om det är en bra start på väg mot förbättring!

Du hittar din fråga på följande sätt:
Se om den finns med bland "Senaste frågorna" på förstasidan (www.huden.nu).
Om inte, följ länken "Alla »" i samma ruta.
Här listas alla besvarade frågor i datumordning, senast besvarade frågan är alltså överst. Frågorna listas 5 st per sida, så följ länkarna (siffrorna längst ner på sidan) tills du kommer till din fråga. Du kan även söka efter din fråga med hjälp av sökfunktionen, använd då några ord som du vet att din fråga innehåller.
"Vanliga frågor" är indelade i kategorier (tex "Akne") och listas därför inte i datumordning.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 30 maj, 2003 Publicerad: 30 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: