Ange ditt sökord

Annons:

Acne

Hej,
Jag ställde tidigare en fråga (Ref.nr 5939) om acne på främst kinderna. På ditt svar låter det som om jag har vuxenacne, vilket gör mig fundersam då jag enbart är 19 år. I vilken ålder kan man börja kalla det vuxenacne egentligen?

Du säger också att jag bör söka läkarhjälp tidigt, vilket jag gjort. Jag fick dalacin kutan utskrivet, men har fått det klart för mig att det inte är särskilt effektivt i längre perioder, är det så? Vad kan jag göra när behandlingstiden på 3 månader är slut? Måste jag göra ytterligare ett besök hos husläkaren för att få nåt nytt medel utskrivet? Finns det något som hjälper bättre än dalacin men som man inte behöver remiss till hudläkare för att få utskrivet?

Börjar allvarligt tröttna på detta ständiga “krig”.

Tack.

Hej!
Jag håller med om att 19 år är ett gränsfall för vuxenacne, men om din acne ändrat karaktär, blivit sämre eller sitter på typisk lokalisation för kvinnlig vuxenacne (kinder, käkar) så kan det ha bidragit till bedömningen. Om Dalacin fungerar så är ju allt gott och väl, och i perioder kan du få det att fungera längre än tre månader. Många pateinter upplever dock tyvärr att Dalacin får mindre effekt efter en periods användning. Enligt de behandlingsrekommendationer som nu gäller (Läkemedelsverkets), är nästa steg i behandlingen, att ge antibiotika (Tetracyklin) kombinerat mot något som ej är antibiotika (tex Basiron, även Differin/Skinoren går bra). Detta görs hos husläkaren. Hudspecialist svarar på frågan om Roaccutan ska användas, och behandlar med Roaccutan i de fallen (blodprovskontroller mm).
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 18 december, 2003 Publicerad: 18 december, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: