Ange ditt sökord

Annons:

Aberela mot stor por

Hej

Jag har fått en stor por (acneärr) på min näsa, som jag lider jättemycket för. Det är som ett hål/en grop, ca 1 mm i diameter. Har läst era råd till andra som skrivit hit om samma problem. Ni skriver att Aberela kan hjälpa och nu undrar jag på vilket sätt Aberela verkar.

“Läker/växer” huden och poren ihop eller drar poren bara ihop sig? Om den drar ihop sig, finns det inte risk då för att den vidgas och blir stor igen i framtiden?

Hur mycket kan man hoppas på Aberela? Blir man “helt återställd” eller är det bara om man har jättetur som man blir bättre?

Finns det andra “botemedel” eller åtgärder för att få normal porstorlek igen?

Kan stora porer läka av sig själv? Jag har haft så här i ca 2 veckor, det är inte sårigt eller inflammerat utan som vanlig (något tunn) hud fast med en por som är mycket större (och djupare) än de övriga som knappt syns.

Tack på förhand för svar!

På din beskrivning låter det mer som en rest efter en aktiv akneförändring eftersom du haft den så kort tid. Den kommer nog att spontant minska i storlek. A-vitaminsyra (Aberela) har den funktionen att den löser upp den keratinplugg som sitter i talgkörtelns mynning. Därmed minskar ofta själva öppningens storlek men den försvinner ju inte. Om man har en aktiv akne så bildas snart ny keratinplugg och man måste behandla kontinuerligt. Om den aktiva akne-sjukdomen är borta så kvarstår i alla fall en liten talgkörtelöpping som kan bli mindre och mindre.
Alla lokala behandlingsmedel mot akne(se tidigare svar vilka dessa är) har effekt på keratinpluggen i talgkörtelns utförsgång.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: