Ange ditt sökord

Annons:

15 år och trött på att vara tjock

Jag ska fylla 15 jag är 173 cm lång och väger 73 kg jag älskar att träna handboll och fotboll och på senaste tiden har jag tränat 6 gånger i veckan - men det händer inget med mig för jag har jätte svårt att låta bli kakor och godis som finns i skåpen hemma. Jag hinner oftast inte äta någon frukost på morgonen. Kan jag få något tips för jag är trött på att vara tjock jag har alltid vart det och nu är ja så trött på det .. HJÄLP?

För det första har du normalvikt med ett BMI på 24,4. Ett BMI mellan 25,0 och 29,9 innebär enligt definition övervikt och ett BMI över 30,0 fetma. På muskulösa individer gäller förståss inte detta. Inom sjukvården mäter vi inte bara BMI utan även midjemåttet som är av stor betydelse för hälsan.

I ditt mail pekar du själv på två saker som du bör åtgärda om du vill minska din vikt alternativt inte öka i vikt om en eventuell framtida livssituation gör att du tränar mindre. Erfarenhetsmässigt är det så för oss nordbor att de som äter en bra frukost i lugn och ro har mindre risk att bli överviktiga. Du bestämmer själv när du går upp på morgonen. För många är det svårt att inte äta kakor och godis som finns hemma. Har du pratat med övriga familjemedlemmar om de vill stötta dig genom att inte köpa hem kakor och godis. Ni kan som en markering börja med att kasta det som finns i skåpen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Diabetes

Banta bort diabetes?

Hej! Min väninna är 70 år och har typ 2-diabetes. En bekant påstår att om man bantar försvinner diabetesen, det har hon exempel på från sin vän. Är det så "enkelt"?

Övervikt

Hur går jag ner i vikt långsiktigt?

Finns det egentligen något snabbt sätt att gå ned i vikt och stanna där? Min väninna har bestämt sig för att ta tag i både sina tränings- och matvanor och hon kommer följa ett program som tydligen ska ge snabba resultat och vara effektivt. Min första tanke var att haka på, men efter lite funderingar känns det kanske inte riktigt hållbart i längden. Därför vänder jag mig till dig och undrar hur du ser på den saken? Finns det andra sätt som du skulle rekommendera och som fungerar på lång sikt?

Övervikt

En fråga kring övervikt hos barn

Jag har två söner som är 9 och 11 år, jag är orolig att 11-åringen har börjat få osunt stor mage.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: