Ange ditt sökord

Annons:

Överkänslig mot kosmetika

Jag tål inte viss kosmetik. Främst gäller det ögonsmink. Tål inte mascara och en del ögonskuggor på ögonlocken.Vågar inte längre använda någon form av ögonsmink. Finns det några säkra sminkmärken för ögonen?

Svar till signaturen rinnande ögon.
Det finns inga säkra smink. Den mörka färgen i mascara eller den klibbande egenskapen kan ge kontaktallergi. Parfym i kosmetika kan också ge allergi. Ibland är det så att man har en känslig hud kring ögonen speciellt om man har eller har haft atopiskt eksem. Då ger allt ögonsmink irritation utan att någon riktig kontaktallergi föreligger.
Om du har mycket besvär bör en allergiutredning med så kallad lapptest göras av hudläkare för att se om någon av dina egna kosmetika givit upphov till allergi.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 12 mars, 2002 Publicerad: 12 mars, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: