Ange ditt sökord

Annons:

Ögonproblem

Jag har problem med mina ögon, det inträffar nämligen slumpvis att de blir irriterade och röda, särskilt när jag kommer i kontakt med relativt starkt ljus.
Det är väldigt jobbigt att få tårvätska i ögonen så att man nästan blir gråtfärdig hela tiden. Jag undrar vad detta beror på, jag vet sen tidigare läkarbesök att jag har trånga tårkanaler, kanske det har med det att göra.

Får också ganska mycket skräp i ögat som ej försvinner. Måste ofta, eller snarare alltid, skölja ögonen dagligen för att bli av med det. Jag sitter ganska mycket framför datorn och vad jag har hört så är inte dess skärmar så nyttiga att stirra på alltför länge.

Jag måste bli av med detta annars blir jag skogstokig.

Hej! Jag har lämnat över din fråga till en av våra specialister i allergologi, som svarar på frågor på www.clarityn.se, eftersom jag som hudspecialist inte kan göra någon expertbedömning utifrån det du beskriver. Se nedan hans svar!
FN

Svar till anonym som har ögonproblem: Det går inte att ge något bra svar på din fråga annat än att du bör först gå till en optiker och kolla synen noga. Man kan ha en astigmatism (brytningsfel) som kan orsaka sådana besvär om man arbetar mycket med synen. Om inte optikern kan påvisa något fel är det ögondoktorn som gäller. Naturligtvis kan trånga tårkanaler vara orsak, liksom allergi. I det sistnämnda fallet skulle du kunna få hjälp med Lomudalögondroppar som finns receptfritt på apoteket. Men bakom dina besvär kan helt andra orsaker ligga, varför det är viktigt med en ordentlig ögonundersökning! Lycka till.
Hans Formgren, allergispecialist, fd överläk, docent

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: