Ange ditt sökord

Annons:

Ögonlockseksem

Hej
Jag har ögonlockseksem där mjukgörande av allehanda sorter (karbasol, miniderm, feta salvor etc) inte hjälper.
Hydrokortison hjälper likaså Protopic och Elidel, men det är som att välja mellan pest eller kolera. Hydrokortsion är principiellt kontraindicerat och de nya "kortisonfria" alternativen har ju eventuellt en cancerframkallande tendens. Vad ska jag göra?

Ögonlockseksem är ganska vanligt, framförallt hos de som haft böjveckseksem som barn. Grundbehandling är mjukgörande krämer. Svag kortisonkräm modell hydrokortison får man använda i ansiktet, men att man tar det lite lugnare på ögonlocken och använder krämen max 1-2 gånger dagligen. Försöker hålla dosen så låg som möjligt.
Protopic och Elidel är ett kortisonfritt alternativ som fungerar ofta mycket bra. Den ökade cancerrisken har man inte sett på människor. Det är utifrån djurförsök och en kalkylerad risk, då motsvarande preparat som ges som tabletter (systemiskt) ger en ökad hudcancerrisk. Riskökningen i djurförsök ses bara ifall man använder krämen och kombinerar med solning/UV-belysning. Därför ska man nog inte använda Protopic och Elidel (om man inte "måste") under sommaren och framförallt inte inom solbelysta hudområden. Alla risker måste vägas mot nyttan, och Din behandlande läkare får hjälpa Dig med detta.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 27 november, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!