Ange ditt sökord

Annons:

Återkommande utslag

Vill börja med att ge tusen tack för en fullkomligt enastående sida!

Jag har sedan 12-13 års ålder haft vad som ser ut som finnar på låren. Dessutom har jag återkommande psoriasis bakom öronen, i skrevet, armvecken osv. Jag är nu 27 och har de senaste ~10 åren drabbats av ännu ett hudfenomen: Inom loppet av någon dag täcks bålen, armarna, benen och ibland även händerna av illröda utslag som påminner om finnar. Endast ett fåtal av dem är varfyllda. Detta återkommer några gånger per år i varierande grad. Mellan "utbrotten" kan även sporadiska utslag uppträda, särskilt på händer och på undersidan av underarmarna, och vissa av dessa övergår efter ett par dagar i en skarpt avgränsad, hård och lätt fjällande fläck. Samtliga utslag läker mycket långsamt (3-4 veckor). Utslagen på låren har aldrig läkt ut helt.

Jag har försökt men kan inte sätta utbrotten i samband med någon yttre eller inre faktor. Däremot kan jag timmarna innan ett utbrott ibland känna en övergående mycket svagt stickande känsla strax under huden i magen. Mitt allmäntillstånd är i övrigt som oftast opåverkat under utbrotten, dock har de några gånger kommit i samband med förkylning eller grav bakfylla.

Har läst om alla möjliga typer av sjukdomar, inklusive bältros, follikuliter och guttat psoriasis, och vissa av dem stämmer in mer eller mindre. Vad kan det vara?
Har aldrig sökt läkarhjälp för mina hudproblem då jag är en allt för envis sköta-sig-själv-typ..

Tack på förhand!

På din beskrivning låter det som om dessa återkommamde utslag på hela kroppen också är psoriasis av småfläckig (guttat) sort. Guttat psoriasis kommer ofta i samband med en infektion ock kan sedan läka spontant på 4-6 veckor. Bältros är en virusinfektion med samma virus som ger vattkoppor. Bältros sitter oftast ensidigt på ena halvan av kroppen och återkommer mycket sällan.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 april, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: