Ange ditt sökord

Annons:

Återkommande utslag

Vill börja med att ge tusen tack för en fullkomligt enastående sida!

Jag har sedan 12-13 års ålder haft vad som ser ut som finnar på låren. Dessutom har jag återkommande psoriasis bakom öronen, i skrevet, armvecken osv. Jag är nu 27 och har de senaste ~10 åren drabbats av ännu ett hudfenomen: Inom loppet av någon dag täcks bålen, armarna, benen och ibland även händerna av illröda utslag som påminner om finnar. Endast ett fåtal av dem är varfyllda. Detta återkommer några gånger per år i varierande grad. Mellan "utbrotten" kan även sporadiska utslag uppträda, särskilt på händer och på undersidan av underarmarna, och vissa av dessa övergår efter ett par dagar i en skarpt avgränsad, hård och lätt fjällande fläck. Samtliga utslag läker mycket långsamt (3-4 veckor). Utslagen på låren har aldrig läkt ut helt.

Jag har försökt men kan inte sätta utbrotten i samband med någon yttre eller inre faktor. Däremot kan jag timmarna innan ett utbrott ibland känna en övergående mycket svagt stickande känsla strax under huden i magen. Mitt allmäntillstånd är i övrigt som oftast opåverkat under utbrotten, dock har de några gånger kommit i samband med förkylning eller grav bakfylla.

Har läst om alla möjliga typer av sjukdomar, inklusive bältros, follikuliter och guttat psoriasis, och vissa av dem stämmer in mer eller mindre. Vad kan det vara?
Har aldrig sökt läkarhjälp för mina hudproblem då jag är en allt för envis sköta-sig-själv-typ..

Tack på förhand!

På din beskrivning låter det som om dessa återkommamde utslag på hela kroppen också är psoriasis av småfläckig (guttat) sort. Guttat psoriasis kommer ofta i samband med en infektion ock kan sedan läka spontant på 4-6 veckor. Bältros är en virusinfektion med samma virus som ger vattkoppor. Bältros sitter oftast ensidigt på ena halvan av kroppen och återkommer mycket sällan.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 15 april, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!