Ange ditt sökord

Annons:

Återkommande soleksem

Hej.

Jag har under hela min livstid haft en härlig tid i solen och aldrig några besvär av soleksem. Det har dock ändrats de senaste 4 åren då jag varje år får eksem i princip överallt på kroppen. Jag är extremt försiktig och utsätter mig absolut inte för sol utan att smörja men jag kan inte se ngt samband med att jag inte skulle tåla några oljor eller dyl. Jag äter piller och tar nässpray för allergi, frågan är hur jag i fortsättningen kan göra för att förebygga mina besvär? Kan jag sola solarium, äta ngt? Eller kanske rent av ta en koll med läkare kring den medicin jag äter för allergin. Det skall sägas att jag i vintras i Österrike också fick eksem i ansiktet då jag inte åt medicin.
Tacksam för svar.
Christian

Hej!
Det du beskriver låter inte som en läkemedelsreaktion utan mer som soleksem. Men soleksem brukar bara komma på de solbelysta hudytorna och det är inte riktigt klart av din beskrivning om det är så? Soleksem kommer också inom de närmsta timmarna efter solningen. Läs om soleksem under dermatologens patientinformation här på hemsidan. Solarium anses inte kunna förebygga soleksem, men däremot kan man "härda" huden med medicinsk ljusbehandling med ultraviolett ljus av annan våglängd än solarier. Detta kan göras på hudklinik inför solsäsongen.
FN

Läs också vanliga frågor och svar om soleksem.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 24 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: