Ange ditt sökord

Annons:

Återkommande soleksem

Hej.

Jag har under hela min livstid haft en härlig tid i solen och aldrig några besvär av soleksem. Det har dock ändrats de senaste 4 åren då jag varje år får eksem i princip överallt på kroppen. Jag är extremt försiktig och utsätter mig absolut inte för sol utan att smörja men jag kan inte se ngt samband med att jag inte skulle tåla några oljor eller dyl. Jag äter piller och tar nässpray för allergi, frågan är hur jag i fortsättningen kan göra för att förebygga mina besvär? Kan jag sola solarium, äta ngt? Eller kanske rent av ta en koll med läkare kring den medicin jag äter för allergin. Det skall sägas att jag i vintras i Österrike också fick eksem i ansiktet då jag inte åt medicin.
Tacksam för svar.
Christian

Hej!
Det du beskriver låter inte som en läkemedelsreaktion utan mer som soleksem. Men soleksem brukar bara komma på de solbelysta hudytorna och det är inte riktigt klart av din beskrivning om det är så? Soleksem kommer också inom de närmsta timmarna efter solningen. Läs om soleksem under dermatologens patientinformation här på hemsidan. Solarium anses inte kunna förebygga soleksem, men däremot kan man "härda" huden med medicinsk ljusbehandling med ultraviolett ljus av annan våglängd än solarier. Detta kan göras på hudklinik inför solsäsongen.
FN

Läs också vanliga frågor och svar om soleksem.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 24 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!