Ange ditt sökord

Annons:

Återkommande psoriasis guttata?

Hej,

Fick diagnos psoriasis vid 19 års ålder (Psoriasis guttata). Fick krämer som inte hjälpte så jag gick på ljusbehandling som hjälpte mig att bli fri från alla fläckar. Är idag 26 år gammal och besvären har började komma tillbaka för ca 1 år sedan, dvs röda prickar här och var - särskilt på underarmar, magen och benen. Var hos min läkare och fick ngn stark kortison som hjälpte jättebra. Alla fläckar försvann förra sommaren men har nu kommit tillbaka i dubbelt format efter en lång kall vinter. Nu är det så att jag använder samma kräm igen men det verkar ta betydligt längre tid att bli bra igen. Även mina prickar är dubbelt så stora. Kan man få psoriasis guttata flera ggr eller utvecklas detta så småningom till "vanlig" psoriasis? Jag har inte några större områden täckta på knäna eller armbågarna utan stora röda prickar mitt på underarmarna, benen och magen. Det verkar som jag får prickar på våren och de försvinner under sommaren för att komma tillbaka våren efter. Hur kom det sig att jag kunde vara bra så länge?Håller ljusbehandlingen så länge som 4-5 år? Blir kroppen immun mot en steroid efter en tids användning?

PS. Dricker även rätt mkt alkohol, har detta ngn betydelse?

Mvh
Ledsen

Hej!
Guttat psoriasis är den form av psoriasis som är förknippad med bakterieinfektion, särskilt streptokocker. Streptokocker kan ge halsfluss eller andra förkylningsliknande symtom, men man kan också vara bärare av den. Patienter med guttat psoriasis brukar vi tillråda att ta svalgodling när hudsymtomen kommer, och att äta penicillin om streptokocker påvisas. Detta kan göras vid vårdcentralen. Ljusbehandling brukar vara mest effektivt, ibland i kombination med kortisonsalva särskilt om det kliar. Därför försvinner dina prickar på sommaren. Det är inte så sällan som vi märker att man blir "immun" mot olika krämer efter en tids användning. Ljusbehandling skulle därför vara att rekommendera i ditt fall. Den "håller" inte så länge som flera år, i de festa fall några månader.
Alkoholens betydelse vid psoriasis är inte helt klarlagd, men det är troligt att huden försämras av alkohol vid psoriasis.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 april, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: