Ange ditt sökord

Annons:

Återkommande psoriasis guttata?

Hej,

Fick diagnos psoriasis vid 19 års ålder (Psoriasis guttata). Fick krämer som inte hjälpte så jag gick på ljusbehandling som hjälpte mig att bli fri från alla fläckar. Är idag 26 år gammal och besvären har började komma tillbaka för ca 1 år sedan, dvs röda prickar här och var - särskilt på underarmar, magen och benen. Var hos min läkare och fick ngn stark kortison som hjälpte jättebra. Alla fläckar försvann förra sommaren men har nu kommit tillbaka i dubbelt format efter en lång kall vinter. Nu är det så att jag använder samma kräm igen men det verkar ta betydligt längre tid att bli bra igen. Även mina prickar är dubbelt så stora. Kan man få psoriasis guttata flera ggr eller utvecklas detta så småningom till "vanlig" psoriasis? Jag har inte några större områden täckta på knäna eller armbågarna utan stora röda prickar mitt på underarmarna, benen och magen. Det verkar som jag får prickar på våren och de försvinner under sommaren för att komma tillbaka våren efter. Hur kom det sig att jag kunde vara bra så länge?Håller ljusbehandlingen så länge som 4-5 år? Blir kroppen immun mot en steroid efter en tids användning?

PS. Dricker även rätt mkt alkohol, har detta ngn betydelse?

Mvh
Ledsen

Hej!
Guttat psoriasis är den form av psoriasis som är förknippad med bakterieinfektion, särskilt streptokocker. Streptokocker kan ge halsfluss eller andra förkylningsliknande symtom, men man kan också vara bärare av den. Patienter med guttat psoriasis brukar vi tillråda att ta svalgodling när hudsymtomen kommer, och att äta penicillin om streptokocker påvisas. Detta kan göras vid vårdcentralen. Ljusbehandling brukar vara mest effektivt, ibland i kombination med kortisonsalva särskilt om det kliar. Därför försvinner dina prickar på sommaren. Det är inte så sällan som vi märker att man blir "immun" mot olika krämer efter en tids användning. Ljusbehandling skulle därför vara att rekommendera i ditt fall. Den "håller" inte så länge som flera år, i de festa fall några månader.
Alkoholens betydelse vid psoriasis är inte helt klarlagd, men det är troligt att huden försämras av alkohol vid psoriasis.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 april, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!