Ange ditt sökord

Annons:

Återkommande eksem på fingrarna

Hej!

Jag lider av konstiga eksem på mina fingrar. Eksemen förekommer på två respektive tre av fingrarna på bägge händer. De kliar för det mesta lite, men ibland otroligt mycket, som leder till att jag skrapar och river upp huden. Då bildas det genomskinligt var (helt som vattendroppar) och blod. Det tar mycket länge innan det "läker". Jag skriver "läker", eftersom det aldrig blir riktigt friskt, utan slutar endast att klia och vara. Och detta pågår hela tiden i cykler, så att alltid åtminstone ett finger varar och blöder.

Det konstiga är att eksemen på fingrarna så gott som försvinner om somrarna. Men sen när hösten och vintern kommer så börjar det igen, och alltid på samma fingrar! Jag har provat alla möjliga salvor, men inget verkar hjälpa. Har märkt att besvären blir större om jag är i kontakt med vatten (diskar, tvättar händerna ofta etc).

Detta har pågått nu i flera år, utan att det har blivit varken sämre eller bättre (förutom om somrarna). Eksemet är starkt begränsat och förekommer i princip på samma fingrar.

Kanske ni kan hjälpa mig?

Hej!
Det låter som en bra beskrivning av sk vesikulöst (blås-) handeksem. Detta är oftast endogent, dvs ingen kontaktallergi kan påvisas. Du bör söka vårdcentralen för remiss till hudspecialist, för diagnos och behandling (ev även utredning för ev kontaktallergi även om beskrivningen inte alls låter typisk för sådan).
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 oktober, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!