Ange ditt sökord

Annons:

Ångest när jag ska tala inför människor

Jag får ångest när jag ska tala inför människor. Svettas enormt, darrar på rösten, pratar osammanhängande, får “blackouts” och glömmer vad jag ska säga. När jag var yngre var det inga problem men med stigande ålder har problemet kommit och blir bara värre. Har varit arbetslös och under längre tid vuxenstuderat och redovisningarna var ett litet “helvete”. Har nu fått en tjänst som delvis chef vilket innebär att jag ska hålla större möten med anhöriga samt personalmöten, mm. Hur kan jag bearbeta och bli fri min rädsla att tala inför människor?

Det Du beskriver kallas för social fobi. Det finns både bra hjälp i form av medicinering alternativt KBT (kognitiv beteendeterapi) och Du bör gå till Din husläkare och be om hjälp. Har de en psykolog på den vårdcentralen med KBT-inriktning så kan Du be att få hjälp den vägen i första hand, men även olika s.k. SSRI preparat (antidepressiva läkemedel) kan vara till hjälp för Dig.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 12 februari, 2013

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: