Ange ditt sökord

Annons:

Åderbrock

Hej!
Har fått åderbråck och har ej ännu passerat 30 år. Min kostcirkel är onormalt liten, kan ej äta inhemska sädesslag eller mjölkprodukter osv.
Min fråga är nu den om man kan få åderbrock på grund av vitaminbrist?
Och i såfall vilken vitamin?

Hej!
Med "åderbråck" har jag utgått från att du menar buktande eller slingriga blåfärgade blodkärl på underbenen, vilket är den vanligaste användningen av ordet i svenskan. Dessa är vanligare hos äldre än hos yngre, men kan ses från tonåren och uppåt ibland utan att det oftast har med någon sjukdom att göra. De orsakas av att blodet i venerna inte transporteras upp mot hjärtat som det ska, utan "läcker bakåt" så att trycket ökar och venerna buktar ut. Bakomliggande orsak anses vara en medfödd, ofta även hos familjemedlemmar, svaghet i bindväven. I de flesta fall är man frisk för övrigt. Man kan inte få åderbråck av vitaminbrist. Grav C-vitaminbrist kan ge skörbjugg, som ger många andra olika symtom t.e.x svaghet i bindväven med bl.a blödningar. Åderbråck kan opereras om de ger besvär.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 13 december, 2002 Publicerad: 13 december, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: