Ange ditt sökord

Annons:

Åderbrock

Hej!
Har fått åderbråck och har ej ännu passerat 30 år. Min kostcirkel är onormalt liten, kan ej äta inhemska sädesslag eller mjölkprodukter osv.
Min fråga är nu den om man kan få åderbrock på grund av vitaminbrist?
Och i såfall vilken vitamin?

Hej!
Med "åderbråck" har jag utgått från att du menar buktande eller slingriga blåfärgade blodkärl på underbenen, vilket är den vanligaste användningen av ordet i svenskan. Dessa är vanligare hos äldre än hos yngre, men kan ses från tonåren och uppåt ibland utan att det oftast har med någon sjukdom att göra. De orsakas av att blodet i venerna inte transporteras upp mot hjärtat som det ska, utan "läcker bakåt" så att trycket ökar och venerna buktar ut. Bakomliggande orsak anses vara en medfödd, ofta även hos familjemedlemmar, svaghet i bindväven. I de flesta fall är man frisk för övrigt. Man kan inte få åderbråck av vitaminbrist. Grav C-vitaminbrist kan ge skörbjugg, som ger många andra olika symtom t.e.x svaghet i bindväven med bl.a blödningar. Åderbråck kan opereras om de ger besvär.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 december, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Problem med mycket förhud

Hej! Jag har väldigt mycket förhud. Dels är det svårt att använda kondom och dels svullnar den ganska ofta efter sex. Jag har kontaktat vårdcentralen om detta men de har inte kunnat ge mig något vettigt svar alls, inte ens vem som ska kontaktas. Så nu undrar jag: vad ska jag göra? Vem kontaktar jag?

Hud & Hår

Kan hund bära på människoskabb?

Kan hund bära på människoskabb? Jag undrar hur man behandlar hunden om familjen drabbats av skabb (människoskabb). Kläder ska tvättas och möbler och mattor tvättas eller vädras i flera dygn. Hur gör man med hunden? Kan den bära skabb som sedan återsmittar?

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.