Ange ditt sökord

Annons:

Åderbråckseksem

Hej!

Jag har fått åderbråckseksem enl en hudläkare, det kliar och jag river hål till små sår på ben och nu senast armar…har fått en cortisonspruta som faktiskt tar bort klådan helt och sedan betoid stark salva som jag vägrar använa..varför får man sådana eksem? Är 54 år! Kan det ha med klimakteriet att göra? Äter inget östrogen eller nått medicinskt preparat alls!

Svar till signaturen lena
Åderbråckseksem beror på att venerna d.v.s de blodkärl som för det syrefattiga blodet tillbaka till hjärtat ej fungerar som de skall. I venerna i benen sitter en rad tunna klaffar som skall förhindra blodet att flyta i fel riktning. Dessa klaffar blir lätt skadade och då uppstår så kallad venös insufficiens som leder till SVULLNAD av huden. När svullnaden har funnits ett tag uppstår eksem och ibland också bensår. Den viktigaste behandlingen vid åderbråckseksem är att linda benet med en linda så att svullnaden försvinner. Eksemet behandlas samtidigt med en kortisonkräm. Venös insufficiens kan ibland opereras.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 6 december, 2001 Publicerad: 6 december, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: