Ange ditt sökord

Annons:

Ärrbildning

Hej, alldeles innan jul fick jag helt plötsligt några små insektsbettsliknande saker på min vänstra arm. Först två stycken i närheten av min handled och sedan ett i närheten av armbågen. Fick sedan ytterligare två på undersidan av underarmen. Alla var i närheten av någon ven så jag antar att jag fick något sorts bett. Ingen aning om vad de kom ifrån. Grejen var bara den att de läkte extremt långsamt trots att jag gjorde allt för att inte klia på dem. De har nu läkt men på alla ställen där de var har jag nu fått små ärr (2 * 2 mm) som är lite rosaröda. Jag har ingen aning om vad de kom ifrån och skulle helst vilja försöka få bort de här ärren för det ser lite otrevliga ut. Jag antar att de inte kommer att försvinna eftersom det nu är typ 4 mån sen jag fick dem. Finns det något man kan göra?
Tacksam för svar

Tyvärr är det så att om huden har läkt med ärrbildning beror detta på att hela överhuden har skadats så att den ej kunnat återbildas från det understa lagret i överhuden. Då uppstår ärrbildning. Detta går ej att ta bort, om man försöker uppstår ofta ännu större ärrbildning. Färgen bleknar så småningom ooch ärren blir hudfärgade.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 1 april, 2003 Publicerad: 1 april, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: