Ange ditt sökord

Annons:

Ärr efter mollusker på låren

Hej! Det är så att jag har haft mollusker på övre delen av låren och ljumskarna i över ett och ett halvt år nu. Tror att de har försvunnit. Finns kanske någon enstaka kvar, men de har lämnat hemska ärr. Det är mycket tunn röd/blå/lila hud där molluskerna suttit. Jag skäms för att ha badkläder på mig. Det ser otroligt äckligt ut. Jag var hos doktorn och han sa att jag skulle prova att sola solarium, att det var nog det bästa sättet att minska ärren för om man skulle skära bort dem skulle det kanske bara bli fulare ärr. Så vad anses om att sola bort dem? (Jag har ganska ljus hy med mycket leverfläckar.)

Orsaken till ärr efter mollusker kan vara att de varit infekterade innan de försvann, då ses ibland ärrbildning. Dessa ärr bleknar dock inom ett år och kan ibland så gott som försvinna. Man skall absolut inte skära bort dem, det blir bara värre. UV-ljus såsom vanlig sol eller solarium gör att överhuden blir tjockare så det kan man faktiskt pröva. Viktigt förstås att inte bränna huden och behandlingen bör inte vara så lång.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: