Ange ditt sökord

Annons:

Är torr luft inte bra när man har atopisk hud/eksem?

Vi bor i ett nybyggt hus. Vi har 2 akvarium – ett upp och ett nere.
Har förstått att det inte är bra med torr luft när man har atopisk hud/eksem stämmer detta?
Eller är det knäppt med akvariumen och fuktarna på elementen?

Detta gäller våra barn som har eksem och klåda?

Hej! Jag har rådfrågat en av våra allergologer - dr Hans Formgren som svarar på frågor om allergier på www.clarityn.se - för att vi ska kunna ge dig ett bredare svar.
Hans Formgren skriver så här:
"Luftfuktigheten i inomhusluften har betydelse för hur vi mår. Det finns mycket litet som talar för att torr luft verkligen har några negativa effekter på hälsan. Däremot är fuktig inomhusluft oftast tecken på att huset är fuktskadat och osunt. Hög luftfuktighet är inget eftersträvansvärt. Vi utsöndrar mycket vatten med andning genom huden osv, tvätt, duschning och allt annat som vi företar oss höjer fuktigheten. I moderna bostäder är ventilationen oftast så dålig att luften även av den anledningen håller hög fuktighet särskilt som temperaturen vanligen ligger över 20 grader. Rekommendationerna som gäller generellt är: sänk inomhustemperaturen, ta bort vattenbehållare på element och akvarier är inte lämpligt om inte ventilationen är garanterat i topptrim."

Beträffande torr hud är det viktigast att man arbetar för att hålla hudens egen barriär hel, genom att inte duscha och bada så ofta, minska mängden tvål och smörja med mycket mjukgörande. Luftfuktighetens betydelse är ganska dåligt känd vid torr hud och eksem. Har man atopiskt eksem har man också en ökad risk för astma, och då är inte akvarier och luftfuktare så gynnsamt (se svaret från Hans Formgren). Så det är iallafall knappast någon fördel att ha hög luftfuktighet i ert fall, kan även rent av vara en nackdel.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 3 november, 2003 Publicerad: 3 november, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: