Ange ditt sökord

Annons:

Är du svaret på mitt problem?

Hej Doktor Ylva!
Jag är 28 år och kommer ursprungligen från Mellanöstern. För flera år sen började det klia i kroppen och det har blivit värre med åren. Efter kliandet ser det ut som om jag har blivit misshandlad, jag blir röd och får rivmärkena som svullnar upp och ser ut som maskar under huden. Jag skäms oerhört mycket när jag är bland folk för det räcker med att någon råkar nudda vid mig så blir huden röd och kliar nåt otroligt, börjar jag klia då är det kört för då börjar det klia i hela kroppen!!! Det räcker med att jag tar bort håret från ansiktet så får jag en rodnad och får ett rivmärke likt en mask. Inga läkare förstår vad det är men från folk har jag fått höra att jag måste ha sol, att det är klimatet som är orsaken och att det är människor från varmare länder som drabbas av det här??? Snälla Doktor Ylva, jag har lidit av det här sen jag var tonåring, kan du hjälpa mig?

Svar till Skygg.
På din beskrivning låter det som om du har Tryck-urticaria. Detta är en vanlig typ av urticaria(nässelutslag) som inte beror på någon allergi utan på att tryck mot huden frisätter histamin i speciella celler som finns i huden. På huden uppkommer då precis som du beskriver långa röda band. Behandlingen är förstås att försöka undvika tryck och rivning av huden men också att ta antihistamin som man skall ta INNAN utslagen kommer. Pröva att ta Clarityn 1-2 tabletter varje morgon innan utslagen kommer och se om det hjälper. Läs mera om urticaria i dermatologens patientinfiormation som du hittar länkt till på vår hemsida.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 12 september, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: