Ange ditt sökord

Annons:

Är det vitiligo?

Jag har ett stort problem. Det är så att jag tror att jag har vitiligo, alltså vita fläckar på huden. Jag har fläckar på ena låret ända ner till knäet, på baksidan av armen och lite på magen. Jag tycker att detta är väldigt jobbigt. Jag trodde först att det var någon sorts skolskada eftersom jag har solat rätt mycket, och fläckarna kom efter det. Nu har jag haft dem i minst två år och jag skäms väldigt mycket över det. Jag kan inte ha korta kjolar eller ha bikini på mig utan att folk frågar vad det är för något. Jag skäms så över det och det är därför jag undrar om det verkligen inte finns något botemedel, eller åtminstone något som dämpar fläckarna lite. Eller finns det kanske något att dölja dem med? Jag är bara 14 och vill inte få hela livet förstört för att jag har vitiligo!

Det finns en del olika behandlingsmetoder för vitiligo. Det man nu mer och mer behandlar med är UVB-ljus inom ett mycket smalt spektrum så kallat TL01. Man kan också pröva att behandla lokalt med stark kortisonkräm, det kan hjälpa. D-vitaminsalva har också rapporterats hjälpa ibland. PUVA kan man pröva på vuxna men ej på barn.
Vidare finns ju faktiskt väldigt bra vattenfasta täckande krämer som man kan få i hudens nyans. Hudvårds-salonger kan tipsa om detta.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: