Ange ditt sökord

Annons:

Är det verkligen mjälleksem?

Hej

Jag är en man på 38 år som har problem med inflammationsliknande utslag i ansiktet.

Efter en “hjälpande” kur av kortisonsalva så tar det några dagar och sedan börjar det “ila” i skinnet. Efter några dagar rodnar skinnet för att sedan förhårdna och fjälla (vid ögonbrynen, näsa och på överläppen). Det konstiga är att det faktiskt inte kliar utan ilar och ömsom svider. Något som också är konstigt är att jag även börjar få utslag längre ut mot kinderna.

Kan man verkligen få mjälleksem på kinderna och ovan överläppen?
Skall det verkligen svida och ila?
Är jag allergisk?

Jag vårdar huden och sköter min kropp och mathållning i övrigt.

Hjälp en knäckt man!

Det är ju alltid svårt på så kortfattad beskrivning att säkert säga att det rör sig om mjälleksem. Mjälleksem kan dock sitta just i och runt ögonbryn, runt näsvingar samt kring munnen och på hakan och även ut på kinderna. Ibland kliar huden men det kan också svida och ila. Mjälleksem orsakas inte av allergi mot något enskilt ämne.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: