Ange ditt sökord

Annons:

Är det vanligt att huden blir röd och rodnar efter finnar?

Är det vanligt att huden blir röd och rodnar efter finnar? Det vanligaste stället jag får finnar på är väl hakan och jag tycker att den, trots att finnen i fråga försvunnit, fortfarande är rödaktig, ett långt tag efter. Ja, faktum är att den jämt är småröd. Blev ett tag orolig att det kunde vara rosacea, men tycker inte det stämmer inte på den beskrivningen heller. Jag är ljus i hyn och blir lätt röd i ansiktet pga av ytliga blodkärl när jag antränger mig så så långt stämmer det. Och häromdagen när jag kollade mig i spegeln var pannan, hakan, och kinderna lätt rödfärgade fastän jag varken ansträngt mig eller använt nåt preparat på huden, vilket kändes aningen besynnerligt. Jag har dock inga ”utstående” utslag som liknar bildens, det kliar heller inte eller dylikt. Kan det vara så att känslig hud helt enkelt ofta blir lätt röd och irriterad utan orsak? Ialla fall ingen yttre faktor som jag är medveten om.

Hej!
Rodnad är ett tidigt tecken på inflammation, och beror på ökad blodcirkulation och vidgade blodkärl i inflammerade områden. Rodnaden går inte över direkt. På ljus nordisk hud, syns rodnaden extra väl. Rosacea brukar i regel finnas först och mest på kinder och näsa, därför stämmer inte din beskrivning så bra med rosacea utan snarare normala rodnader på bas av känslig hud precis som du skriver.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: