Ange ditt sökord

Annons:

Är det vanligt att ett seborroiskt eksem sprider sig i ansiktet?

Är det vanligt att ett seborroiskt eksem sprider sig i ansiktet, tex att det börjar runt näsan och sedan sprider sig uppåt mot pannan och ut bredvid näsan samt på hakan? Det har nämligen gjort så på mig under två års tid (då utan behandling) och jag undrar därför om detta är ovanligt eller inte. För att förhindra vidare spridning, skall jag också behandla med daktakort på icke-infekterade hudområden runtomkring (“säkerhetsmarginal” som vid fotsvamp)? Jag undrar också om du tycker att jag skall söka läkare för mitt seborroiska eksem – jag har utbredning enligt ovan, lite fjällning och med egen behandling avtagande rodnad. Hur allvarligt bedöms denna hudsjukdom – finns det anledning till läkarkontakt? Har också rodnad längs ögonbrynen men också en bit ned nedanför ögonbrynet – kan detta också hänföras till eksemet tror du? Tack till sist för en mycket bra site!!

Svar till signaturen Jonte
Mycket roligt att du tycker vår site är läsvärd.
Det är vanligt att seborroiskt eksem sitter i hårbotten, kryper ned i pannan, sitter i och runt ögonbryn, längs näsborrar och ofta på haka, speciellt inom skäggbevuxet område. Seborroiskt eksem kan också sprida sig utanför ansiktet till armhålor, fram på bröstet och till ljumskar.
På din beskrivning låter det som seborroiskt eksem så blir du bättre på den behandling du har, behöver du inte söka läkare tycker jag. Ketokonazol-schampoo finns receptfritt (Fungoral, Ketozon) och är bra att tvätta både hårbotten och ansikte med. jag tycker alltså att du skall tvätta hela håret och hela ansiktet med schampoo men smörja med Daktacort bara där det är rött och fjällande. Seborroiskt eksem är ingen allvarlig sjukdom på så sätt att det kan bli några komplikationer eller följdsjukdomar.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 31 maj, 2002 Publicerad: 31 maj, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: