Ange ditt sökord

Annons:

Är det soleksem?

Hej, efter att jag solat solarium ca 5 gånger undedr ca 2 veckors tid. har jag fått utslag i ansiktet. Det ser ungefär ut som finnar, först några få utslag sedan har det spridit sig på ena ansiktshalvan, på den andra sidan har jag bara ett fåtal utslag. I början kliade det mycket sen har det typ blivit blåsor. Nu efter ca 3 v sen första utslaget kliar det varat med att det känns torrt och stramar. Även ögat på den sidan som är värst drabbar har blivit rött. Utslagen kom ett par dagar efter jag solade sista gången. har varit hos läkare och fick då kåvepenin, de trodde inte på soleksem, men medicinen fungerar ej, och det var ingen hudläkare som tittade på det.
Tacksam för svar.
Med vänlig hälsning,

Solariesol innehåller framförallt långvågigt UV-ljus, det som kallas för UVA. 10-20% av Sveriges befolkning har varierande grad av soleksem, och det är vanligare bland kvinnor. Det brukar komma på våren när man börjar sola, och ger kliande knottror och rodnader på de ställen solen kommit åt. Soleksemet orsakas framförallt av just UVA, samma som solariesolen.
Sen vet man att vissa läkemedel kan förstärka solljuseffekten, så att man blir lite mer "bränd" än normalt och samma effekt kan man även se av t.ex parfym. Det är därför man ska tvätta av sig ordentligt innan man solar och inte parfymera sig på huden innan solning. Själva soleksemet kliar, är rött och knottrigt och ska gå bort på nån dag - max 1 vecka och efterlämnar en "normal hud". Blir huden däremot mer markerat torr, fjällig och stramar har Du mer blivit bränd med en lättare brännskada utlöst av Ditt solande. Gör uppehåll med solandet, lugna ner huden med en hydrokortisonkräm typ Uniderm, använd mjukgörande kräm och vänta på förbättring. Sola försiktigt nästa gång och inte så lång tid i solariet.
/Anders

Läs mer i vår solskola.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: