Ange ditt sökord

Annons:

Är det soleksem?

Hej, efter att jag solat solarium ca 5 gånger undedr ca 2 veckors tid. har jag fått utslag i ansiktet. Det ser ungefär ut som finnar, först några få utslag sedan har det spridit sig på ena ansiktshalvan, på den andra sidan har jag bara ett fåtal utslag. I början kliade det mycket sen har det typ blivit blåsor. Nu efter ca 3 v sen första utslaget kliar det varat med att det känns torrt och stramar. Även ögat på den sidan som är värst drabbar har blivit rött. Utslagen kom ett par dagar efter jag solade sista gången. har varit hos läkare och fick då kåvepenin, de trodde inte på soleksem, men medicinen fungerar ej, och det var ingen hudläkare som tittade på det.
Tacksam för svar.
Med vänlig hälsning,

Solariesol innehåller framförallt långvågigt UV-ljus, det som kallas för UVA. 10-20% av Sveriges befolkning har varierande grad av soleksem, och det är vanligare bland kvinnor. Det brukar komma på våren när man börjar sola, och ger kliande knottror och rodnader på de ställen solen kommit åt. Soleksemet orsakas framförallt av just UVA, samma som solariesolen.
Sen vet man att vissa läkemedel kan förstärka solljuseffekten, så att man blir lite mer "bränd" än normalt och samma effekt kan man även se av t.ex parfym. Det är därför man ska tvätta av sig ordentligt innan man solar och inte parfymera sig på huden innan solning. Själva soleksemet kliar, är rött och knottrigt och ska gå bort på nån dag - max 1 vecka och efterlämnar en "normal hud". Blir huden däremot mer markerat torr, fjällig och stramar har Du mer blivit bränd med en lättare brännskada utlöst av Ditt solande. Gör uppehåll med solandet, lugna ner huden med en hydrokortisonkräm typ Uniderm, använd mjukgörande kräm och vänta på förbättring. Sola försiktigt nästa gång och inte så lång tid i solariet.
/Anders

Läs mer i vår solskola.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!