Ange ditt sökord

Annons:

Är det psoriasis?

Hej,

Jag är 38 år och min mor har psoriasis. Den senaste tiden (inte hela tiden, utan det kommer och går) har det kliat en del på min kropp. Rygg, hårbotten, armar, händer och ben. Ibland har det kommit massa mycket små prickar men försvinner ganska snabbt. Jag har inga prickar som fjällar. Är det psoriasis? Är det ett förstadie? Kan jag göra något förebyggande som hindrar att det bryter ut?

En till fråga, min son är 8 år och har lite torr hud. Ibland på kvällen så kliar det på hans kropp. Kan detta också vara en form av psoroasis eller en början?

Tack på förhand,

Hej!
Psoriasis kan klia ibland, men klåda är inte något förstahandssymtom. Små röda prickar (droppformade, ca 4-5 mm) kan ibland ses vid halsinfektion ofta hos unga människor, kallas guttat psoriasis och är en speciell ganska mild form som går bort lätt med ljusbehandling och /eller olika krämer. Om din son också har torr hud och lite klåda, så låter det mer som om ni har atopiskt eksem (det är också vanligare!). Pröva smörja med mjukgörande och om det blir röda prickar, hydrokortisonsalva eller kräm på dem.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 27 januari, 2004 Publicerad: 27 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: