Ange ditt sökord

Annons:

Är det psoriasis?

Hej,

Jag är 38 år och min mor har psoriasis. Den senaste tiden (inte hela tiden, utan det kommer och går) har det kliat en del på min kropp. Rygg, hårbotten, armar, händer och ben. Ibland har det kommit massa mycket små prickar men försvinner ganska snabbt. Jag har inga prickar som fjällar. Är det psoriasis? Är det ett förstadie? Kan jag göra något förebyggande som hindrar att det bryter ut?

En till fråga, min son är 8 år och har lite torr hud. Ibland på kvällen så kliar det på hans kropp. Kan detta också vara en form av psoroasis eller en början?

Tack på förhand,

Hej!
Psoriasis kan klia ibland, men klåda är inte något förstahandssymtom. Små röda prickar (droppformade, ca 4-5 mm) kan ibland ses vid halsinfektion ofta hos unga människor, kallas guttat psoriasis och är en speciell ganska mild form som går bort lätt med ljusbehandling och /eller olika krämer. Om din son också har torr hud och lite klåda, så låter det mer som om ni har atopiskt eksem (det är också vanligare!). Pröva smörja med mjukgörande och om det blir röda prickar, hydrokortisonsalva eller kräm på dem.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 27 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!