Ange ditt sökord

Annons:

Är det psoriasis? Vart vänder jag mig?

Hej!
Jag har under många år haft problem med eksem i underlivet. Det sitter bara på ena sidan och är väl avgränsat mot den andra huden. Men det fjällar inte utan är rött, kan vätska sig lite och sen blir det små sprickor i huden. Området syns alltid men är mer eller mindre rött och irriterat. Kan detta vara psoriasis?

Har även problem med hårbotten som är röd med vita skorpor som jag kliar bort. Besvär också på tre tånaglar: Den ena är tjock med gula fläckar och lossnar från underlaget, den andra smular sönder sig i ena kanten och den tredje är väldig tjock och bucklig, svår att klippa. Har behandlat med svampmedel men utan någon bättring. Kan detta vara psoriasis och vart ska jag isåfall vända mig?

Har väldiga problem med muskelfästen och har fått kortisoninjektioner i höfterna men besväras även i ryggen, vaderna, axlarna och armbågarna.

Tacksam för svar.

Psoriasis i huden kan sitta på olika platser och yttra sig på flera olika sätt. Man räknar med att ca hälften av alla psoriatiker har förändringar i hårbotten. Där brukar det vara som välavgränsade fläckar med ökad fjällning. När psoriasisen sitter i hudvecken, som t.ex i underlivet blir huden "bara" röd och eventuellt torr, men fjällen saknas. När naglar drabbas blir de gärna förtjockade, blir gropiga och ser ut som de losnar från underlaget. På det sätt Du beskriver Dina förändringar kan det för mig mycket väl vara psoriasis.

Din husläkare/vårdcentral ska klara av de lindrigare fallen av psoriasis och kan även göra en bedömning ifall det verkligen är psoriasis. Han/hon kan ge Dig en lämplig lokalbehandling. Sen nästa fråga är ifall Dina ledbesvär kan vara uttryck för psoriasisartrit? Du får ta upp även detta med Din läkare.
/Anders

Läs vanliga frågor och svar om psoriasis »

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 29 juli, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Hud & Hår

Är det skadligt med fotmask?

Jag skulle vilja använda en exfolierande fotmask för mina torra fötter så de är lena och fina lagom till sommaren. Jag har dock läst recensioner som menar att det skadar fötterna i längden, är detta sant? Vad skulle jag i så fall kunna använda istället?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: