Ange ditt sökord

Annons:

Är det psoriasis? Vart vänder jag mig?

Hej!
Jag har under många år haft problem med eksem i underlivet. Det sitter bara på ena sidan och är väl avgränsat mot den andra huden. Men det fjällar inte utan är rött, kan vätska sig lite och sen blir det små sprickor i huden. Området syns alltid men är mer eller mindre rött och irriterat. Kan detta vara psoriasis?

Har även problem med hårbotten som är röd med vita skorpor som jag kliar bort. Besvär också på tre tånaglar: Den ena är tjock med gula fläckar och lossnar från underlaget, den andra smular sönder sig i ena kanten och den tredje är väldig tjock och bucklig, svår att klippa. Har behandlat med svampmedel men utan någon bättring. Kan detta vara psoriasis och vart ska jag isåfall vända mig?

Har väldiga problem med muskelfästen och har fått kortisoninjektioner i höfterna men besväras även i ryggen, vaderna, axlarna och armbågarna.

Tacksam för svar.

Psoriasis i huden kan sitta på olika platser och yttra sig på flera olika sätt. Man räknar med att ca hälften av alla psoriatiker har förändringar i hårbotten. Där brukar det vara som välavgränsade fläckar med ökad fjällning. När psoriasisen sitter i hudvecken, som t.ex i underlivet blir huden "bara" röd och eventuellt torr, men fjällen saknas. När naglar drabbas blir de gärna förtjockade, blir gropiga och ser ut som de losnar från underlaget. På det sätt Du beskriver Dina förändringar kan det för mig mycket väl vara psoriasis.

Din husläkare/vårdcentral ska klara av de lindrigare fallen av psoriasis och kan även göra en bedömning ifall det verkligen är psoriasis. Han/hon kan ge Dig en lämplig lokalbehandling. Sen nästa fråga är ifall Dina ledbesvär kan vara uttryck för psoriasisartrit? Du får ta upp även detta med Din läkare.
/Anders

Läs vanliga frågor och svar om psoriasis »

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 29 juli, 2006 Publicerad: 29 juli, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: