Ange ditt sökord

Annons:

Är det psoriasis? Vart vänder jag mig?

Hej!
Jag har under många år haft problem med eksem i underlivet. Det sitter bara på ena sidan och är väl avgränsat mot den andra huden. Men det fjällar inte utan är rött, kan vätska sig lite och sen blir det små sprickor i huden. Området syns alltid men är mer eller mindre rött och irriterat. Kan detta vara psoriasis?

Har även problem med hårbotten som är röd med vita skorpor som jag kliar bort. Besvär också på tre tånaglar: Den ena är tjock med gula fläckar och lossnar från underlaget, den andra smular sönder sig i ena kanten och den tredje är väldig tjock och bucklig, svår att klippa. Har behandlat med svampmedel men utan någon bättring. Kan detta vara psoriasis och vart ska jag isåfall vända mig?

Har väldiga problem med muskelfästen och har fått kortisoninjektioner i höfterna men besväras även i ryggen, vaderna, axlarna och armbågarna.

Tacksam för svar.

Psoriasis i huden kan sitta på olika platser och yttra sig på flera olika sätt. Man räknar med att ca hälften av alla psoriatiker har förändringar i hårbotten. Där brukar det vara som välavgränsade fläckar med ökad fjällning. När psoriasisen sitter i hudvecken, som t.ex i underlivet blir huden "bara" röd och eventuellt torr, men fjällen saknas. När naglar drabbas blir de gärna förtjockade, blir gropiga och ser ut som de losnar från underlaget. På det sätt Du beskriver Dina förändringar kan det för mig mycket väl vara psoriasis.

Din husläkare/vårdcentral ska klara av de lindrigare fallen av psoriasis och kan även göra en bedömning ifall det verkligen är psoriasis. Han/hon kan ge Dig en lämplig lokalbehandling. Sen nästa fråga är ifall Dina ledbesvär kan vara uttryck för psoriasisartrit? Du får ta upp även detta med Din läkare.
/Anders

Läs vanliga frågor och svar om psoriasis »

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 29 juli, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Problem med mycket förhud

Hej! Jag har väldigt mycket förhud. Dels är det svårt att använda kondom och dels svullnar den ganska ofta efter sex. Jag har kontaktat vårdcentralen om detta men de har inte kunnat ge mig något vettigt svar alls, inte ens vem som ska kontaktas. Så nu undrar jag: vad ska jag göra? Vem kontaktar jag?

Hud & Hår

Kan hund bära på människoskabb?

Kan hund bära på människoskabb? Jag undrar hur man behandlar hunden om familjen drabbats av skabb (människoskabb). Kläder ska tvättas och möbler och mattor tvättas eller vädras i flera dygn. Hur gör man med hunden? Kan den bära skabb som sedan återsmittar?

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.