Ange ditt sökord

Annons:

Är det psoriasis jag har?

Hej! Jag hade kraftig urtikaria i 9 månader och behandlades med höga doser kortison och antihistamin. Så småningom försvann det men har efteråt har jag fått små prickar på mestadels ovansidan av händer och fötter men även på skinka och höft. Dessa dyker upp ca en gång i månaden och kliar fruktansvärt försvinner efter ca. 2 veckor. Det kan vara en knappnåls prick eller en klase prickar i storlek som en femkrona. Det hjälper inte med kortisonkräm och ej heller med antihistamin. Har Herpes typ 1. Kan det vara det? Har även s.k. direktörseksem på skenbenen men den behandlas framgångsrikt med kortisonkräm. Vad är detta? En efterdyning på urtikarian? Varför hjälper då inte antihistaminen och hur kan de då vara beständiga? Är det herpes? Eller psoriasis?

Tacksam för svar. M VH
Daniel

Hej!
Det du beskriver låter som sk nummulärt (=myntformat) eksem. (Ditt "direktörseksem" eller neurodermatit kan ha utgått från en sådan fläck från början också.)
Urticaria är flyktigt och prickarna sitter bara på samma ställe i ca 1 dygn. Herpes kommer alltid tillbaka på samma plats. Psoriasis kliar i regel inte på det sätt du beskriver, och platserna är heller inte helt typiska för psoriasis.
Det framgår inte vilken kortisonkräm du använt, men det måste vara minst grupp III för att kunna hjälpa och du måste använda krämen enligt ett schema i minst 3 veckor.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 5 maj, 2004 Publicerad: 5 maj, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: