Ange ditt sökord

Annons:

Är det psoriasis jag har?

Hej! Jag hade kraftig urtikaria i 9 månader och behandlades med höga doser kortison och antihistamin. Så småningom försvann det men har efteråt har jag fått små prickar på mestadels ovansidan av händer och fötter men även på skinka och höft. Dessa dyker upp ca en gång i månaden och kliar fruktansvärt försvinner efter ca. 2 veckor. Det kan vara en knappnåls prick eller en klase prickar i storlek som en femkrona. Det hjälper inte med kortisonkräm och ej heller med antihistamin. Har Herpes typ 1. Kan det vara det? Har även s.k. direktörseksem på skenbenen men den behandlas framgångsrikt med kortisonkräm. Vad är detta? En efterdyning på urtikarian? Varför hjälper då inte antihistaminen och hur kan de då vara beständiga? Är det herpes? Eller psoriasis?

Tacksam för svar. M VH
Daniel

Hej!
Det du beskriver låter som sk nummulärt (=myntformat) eksem. (Ditt "direktörseksem" eller neurodermatit kan ha utgått från en sådan fläck från början också.)
Urticaria är flyktigt och prickarna sitter bara på samma ställe i ca 1 dygn. Herpes kommer alltid tillbaka på samma plats. Psoriasis kliar i regel inte på det sätt du beskriver, och platserna är heller inte helt typiska för psoriasis.
Det framgår inte vilken kortisonkräm du använt, men det måste vara minst grupp III för att kunna hjälpa och du måste använda krämen enligt ett schema i minst 3 veckor.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 maj, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!